Gevel cementeren: alle voordelen op een rijtje
Wil je je gevel binnenkort aan een grondige renovatiebeurt onderwerpen, maar weet je nog niet hoe je de gevel wil bekleden? Dan kan je overwegen om de gevel te cementeren. Een gevel cementeren heeft veel weg van sierpleister of crepi, maar heeft enkele extra voordelen.
Cementpleister maakt je gevel nog sterker, helpt om oneffenheden weg te werken, voorkomt vochtproblemen en je kan de cementpleister overschilderen. Door je gevel te cementeren hoef je je vele jaren geen zorgen meer te maken om je gevel. We vertellen je er hieronder meer over.
→Uw gevel laten cementeren?Contacteer ons voor een gratis offerte
De gevel cementeren beschermt de woning tegen weersomstandigheden
Je gevel krijgt in Vlaanderen een hoop te verduren. In de zomer is het warm, in de winter valt er sneeuw, hagel en vriest het en het hele jaar door valt er regen. Daardoor gaat de kwaliteit van de bouwmaterialen steeds een beetje achteruit. Het metsel- en voegwerk van de gevel worden op termijn poreus, laten makkelijker water door en kunnen barsten en scheuren vertonen
Het cementeren van je gevel beschermt je woning tegen al die weersinvloeden. Cementpleister is namelijk ontzettend sterk en gaat erg lang mee. Wist je bijvoorbeeld dat die techniek al in de Romeinse tijd werd gebruikt? Viaducten en gebouwen die door de Romeinen extra sterk gemaakt werden met cementpleister staan er 2000 jaar later nog steeds. Regenwater en sneeuw zullen niet langer schade aan je gevel kunnen veroorzaken.
De voordelen van het cementeren van je gevel
Cementeren maakt je woning bestand tegen scheuren en allerhande weersinvloeden. Maar de gevel cementeren heeft nog enkele andere voordelen.
Je kan cementpleister aanbrengen in een dunne of een dikke laag. Kies je voor een dunne laag cementpleister, dan kan je de voegen en de bakstenen nog door het cement zien. Wil je liever een egaal effect bekomen, dan breng je een dikke laag cementpleister aan. Dat is overigens een uitstekende manier om een oude, ietwat kromme gevel te renoveren. Zo werk je al die oneffenheden weg en ziet je gevel er als nieuw uit.
Vertoont je gevel kleine beschadigingen? Dan is cementpleister ook de uitgelezen manier om die te herstellen en te bedekken. Cementpleisterwerk is bovendien bestand tegen krassen. Een gecementeerde gevel is dus erg slijtvast.
Cementpleister heeft vele gezichten
Cementpleister is van nature grijs van kleur, wat uitstekend past bij strakke, industriële woningen. Maar dat betekent niet dat je woning er ook grijs moet uitzien. Je kan een gecementeerde gevel namelijk overschilderen met eender welk kleur. Een neutrale, witte muur? Of liever een historische dieprode kleur? Je bepaalt het helemaal zelf.
Bovendien kunnen we indien je dat wenst ook structuur aanbrengen aan de gevel. Zo kunnen we bijvoorbeeld voegen uitkrassen. Informeer naar de vele mogelijkheden.
Wat is het verschil tussen cementpleister en crepi of sierpleister?
Cementpleister en crepi doen in principe hetzelfde. Je bedekt een bestaande gevel met een dunne (of iets dikkere) laag pleisterwerk. Zo ziet je woning er als nieuw uit en de gevel is bestand tegen vocht. Maar er zijn ook enkele cruciale verschillen tussen het cementeren van de gevel en het aanbrengen van crepi.
Cementpleister is perfect voor oude gevels
In het algemeen kunnen we stellen dat het cementpleister sterker is dan crepi. Daarom wordt het cementeren van een gevel vooral toegepast op oudere gevels waarvan de bakstenen iets fragieler zijn geworden. Zo kan je beschadigingen aan de gevel wegwerken.
Minerale crepi vs. kunstharspleister
Crepi is daarentegen vooral geschikt om gevels in behoorlijke staat van een make-over te voorzien. We onderscheiden minerale sierpleister en kunstharspleister. Voor beschadigde gevels kan je minerale crepi gebruiken. Dat kan in dikke lagen aangebracht worden, maar het is wel aan te raden om de gevel eerst te reinigen en te herstellen. Het nadeel van minerale crepi is dat het sneller scheurtjes zal vertonen en na verloop van tijd vuil kan worden. Kunstharspleister is bestand tegen vuil, krassen en scheuren, maar het kan enkel in dunne lagen aangebracht worden.
Crepi heeft een korrelige structuur, cementpleister is egaler
Leuk aan crepi is dat je zelf kan kiezen hoe groot de typische korreltjes zijn. Je kan de crepi ook in meer dan 400 kleuren bestellen. Voor elk wat wils dus. Cementpleister is van nature een stuk egaler en grijs, maar je kan het wel overschilderen. Je kan er met cementpleister voor kiezen om de oude voegen door te laten schijnen of niet.
Fassado is een expert op het gebied van cementpleister
Fassado kan je met elke klus op het gebied van gevels helpen. Ben je van plan om de gevel te cementeren, dan nemen we dat werk graag voor onze rekening. Dankzij cementpleister is je gevel sterker dan ooit en ziet je woning er als nieuw uit.
Benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen? We leggen je graag uit hoe we te werk gaan bij het cementeren van een gevel. Contacteer ons meteen voor een vrijblijvend advies en gratis offerte.