Muurinjecties: muren injecteren met waterafstotend middel
Door blootstelling aan de weersomstandigheden kan je gevel na verloop van tijd minder waterafstotend worden en ook een vochtige ondergrond eist door de jaren heen zijn tol. Heeft je gevel te kampen met vochtproblemen, dan kan een muurinjectie mogelijk de oplossing zijn die je zoekt om je gevel waterdicht te maken.
Muurinjecties kennen we vooral als een vochtbestrijdingsmethode bij opstijgend vocht in binnenmuren, maar ook gevels kunnen er baat bij hebben. We injecteren dan een speciaal waterafstotend middel in de bakstenen, waardoor plaatselijke vochtproblemen effectief worden aangepakt en de behandelde oppervlakken langdurig beschermd blijven tegen vocht.
→ Gevelbescherming nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte
Oorzaken van een vochtige gevel
Vocht in uw gevel kan om diverse redenen binnendringen. Enerzijds kunt u last hebben van doorslaand vocht, hetgeen vaak een groot gedeelte van de gevel aantast. Anderzijds kan er ook sprake zijn van opstijgend vocht, dit is een fenomeen dat meestal op lagere niveaus van uw huis begint en na verloop van tijd ook hogere verdiepingen bereikt. Specifiek kunt u met de volgende zaken te maken krijgen:
- doorslaand vocht door een verouderde en poreuze gevel
- doorslaand vocht door beschadigingen en mankementen aan uw gevel
- grondwater dat op een laag niveau binnen treedt
- hevige regenval waardoor ook op lagere etages sprake is van binnendringend vocht
- een kelder die met vochtproblemen te maken heeft
- funderingsmetselwerk dat niet correct is geconstrueerd
- het ontbreken van een dampscherm bij isolatie
- lekkages, mankementen en beschadigingen aan allerhande materialen zoals dakgoten en kozijnen
Doorslaand vocht door regenwater
Regeninslag is een van de belangrijkste oorzaken van vochtproblemen in de gevel. Beschadigingen aan de gevel, zoals scheuren, gaten of poreuze materialen, bieden regenwater een ingang naar het gebouw. Wanneer regenwater binnendringt, kan het de binnenmuren aantasten, leiden tot schade aan interne structuren en de groei van schimmel bevorderen.
Opstijgend vocht en een vochtige gevel
Opstijgend vocht is een andere veelvoorkomende oorzaak van vochtige gevels. Dit gebeurt wanneer grondvocht door capillaire werking omhoogtrekt in de muren van een gebouw. Als er geen waterkering aanwezig is, kan dat opstijgende vocht problemen veroorzaken, niet alleen in de gevel maar ook in de binnenmuren.
Andere oorzaken van vochtige gevels
Condensatie is een derde bron van vochtproblemen in de gevel. Dit fenomeen treedt op wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met koudere oppervlakken, zoals buitenmuren. De resulterende condens kan vochtige plekken veroorzaken die schimmelgroei en structurele schade bevorderen binnenin de muren. Tot slot kunnen bouwfouten ook leiden tot vochtproblemen in gevels. Onjuiste afdichtingen, slechte isolatie, het ontbreken van een dampscherm bij isolatie of gebrekkige constructie kunnen gaatjes en scheurtjes veroorzaken of condens in de hand werken.
Hoe helpt een muurinjectie tegen vocht in de gevel?
Een muurinjectie is een effectieve methode om vochtproblemen in een gevel aan te pakken. We kunnen een vochtwerend middel injecteren in zwakke plekken en scheuren in de muur waardoor vocht niet langer kan binnendringen. Dat kan in verschillende materialen, van traditionele bakstenen tot beton. Het resultaat is een muur die na de behandeling 100% waterdicht is.
De muurinjectie in de gevel wordt vooral ingezet bij opstijgend vocht. We boren dan gaatjes in de onderkant van de gevel die we opvullen met een waterafstotende gel of vloeistof. Dat middel hardt uit en vormt zo een nieuwe, waterafstotende laag tegen vocht uit de ondergrond.
Hoe kan je vocht in de gevel voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om ook gezonde gevels te laten behandelen. Dan is een muurinjectie echter niet de aangeraden methode, maar wel een hydrofuge.
Bij een hydrofuge zullen we een waterafstotende laag aanbrengen bovenop de gevel. Er moeten dus geen gaatjes geboord worden en er komt geen injectiemiddel aan te pas. Het waterafstotende middel dringt binnen in de poriën van de baksteen en vormt daar een nieuwe barrière tegen regenwater. Druppels komen dan niet langer in contact met de baksteen, maar parelen naar beneden alsof je gevel van plastic gemaakt zou zijn. Je gevel blijft dus altijd droog en zo kan je de levensduur van je bakstenen sterk verlengen. Een hydrofuge kan ook als vochtbestrijdingsmiddel dienen indien de gevel zich in goede conditie bevindt en het vochtprobleem te wijten is aan doorslaand vocht.
Is een muurinjectie wel echt nodig?
Een vochtige gevel brengt verschillende problemen met zich mee. Zit je met opstijgend vocht of een ander vochtprobleem in de gevel waarbij een muurinjectie kan helpen, dan raden we je dus aan om zo snel mogelijk in actie te schieten.
Ten eerste kan vocht in de gevel leiden tot structurele schade aan het gebouw. Wanneer water binnendringt in de muren, kan het namelijk de integriteit van het metselwerk of beton aantasten, wat zal resulteren in scheuren en barsten die op hun beurt nog meer water binnenlaten. Daarnaast bevordert een vochtige gevel de groei van schimmel en micro-organismen.
Die zullen niet alleen het uitzicht van het gebouw aantasten door lelijke vlekken en verkleuringen te veroorzaken, maar ze vormen ook een bedreiging voor de gezondheid van de bewoners. Schimmels werken namelijk allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen in de hand. En tot slot kan vocht in de gevel de isolerende eigenschappen van het gebouw verminderen, waardoor je stulpje minder energie-efficiënt wordt en je hogere energiefacturen in de bus krijgt.
Fassado is de expert in muurinjecties in jouw omgeving
Met welk vochtprobleem je gevel ook kampt, wij zorgen ervoor dat je er zo snel mogelijk vanaf bent. Dat doen we met de meest geschikte vochtbestrijdingsmethode, mogelijk een muurinjectie. We komen graag bij je langs om de gevel te onderzoeken en een vochtbestrijdingsplan op maat op te stellen. Neem snel contact met ons op voor vrijblijvend advies of een afspraak.