Crepi, ook wel gevelpleister genoemd, is een populaire gevelbekleding. Het biedt dan ook talloze voordelen. Dat betekent echter niet dat je als doe-het-zelver zélf crepi op een gevel kan aanbrengen. Een onjuiste toepassing zal zich al snel vertalen in grote problemen. Heeft iemand anders je gevel enkele jaren geleden met crepi bekleed en zie je nu al foutjes opduiken? Dan kan de crepi slecht zijn aangebracht. Hieronder geven we je tien signalen van slechte gevelbepleistering.
→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte
1. Scheuren en barsten in de crepi
Scheuren in crepi kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals thermische uitzetting of net krimping. Ook bewegingen in de interne structuur, of problemen in de ondergrond kunnen voor barstjes en scheuren in de crepi zorgen. Die barstjes zijn een van de meest voorkomende tekenen van slechte gevelbepleistering.
Kleine scheuren zijn vaak niet meer dan een esthetisch probleem, maar grotere scheuren kunnen vocht laten binnendringen. En dat kan leiden tot grote schade. Isolatiepanelen kunnen zwaar beschadigd raken door vocht en het regenwater kan zelfs tot vochtplekken op de binnenmuren leiden. Ook schimmelvorming en structurele problemen liggen op de loer.
2. Loskomende plekken
Loskomende crepi, ook wel bekend als blaarvorming, ontstaat wanneer de pleister zich niet goed hecht aan de ondergrond. Dit kan te wijten zijn aan slechte voorbereiding van de ondergrond, zoals onvoldoende reiniging, of het niet aanbrengen van een geschikte primer. Loskomende plekken kunnen vocht en vuil vasthouden, wat leidt tot verdere degradatie en de verspreiding van het probleem.
Daarom is het essentieel dat de gevel steeds heel grondig gereinigd wordt vooral de crepi wordt aangebracht. Met professionele apparatuur verwijderen we altijd mossen, algen en vuil vooraleer we aan de pleisterwerken beginnen en barstjes in de voegen of bakstenen moeten hersteld worden. Ook het aanbrengen van een geschikte hechtprimer is cruciaal. Als de pleister al loskomt, moet de beschadigde crepi worden verwijderd en de ondergrond worden geëvalueerd en voorbereid voordat nieuwe pleister wordt aangebracht.
3. Kleurverschillen en vlekken in de crepi
Kleurverschillen en vlekken kunnen ontstaan door ongelijke droging, verkeerde mengverhoudingen van de pleister, of het gebruik van vuile materialen. Vlekken kunnen ook het gevolg zijn van vervuiling of algen- en schimmelgroei op de gevel. Nog een reden om de gevel steeds goed voor te bereiden op de werken, schone materialen te gebruiken en te zorgen voor een consistente applicatietechniek. Professionals inschakelen dus!
4. Scheurtjes naast ramen, deuren of langs het dak
Nog een mogelijk signaal van slechte gevelbepleistering zijn scheurtjes langs ramen, deuren of langs het dak. Dat gebeurt wanneer de gevelbepleistering niet nauwkeurig werd aangebracht. De naden langs ramen, deuren en de dakrand zijn gevoelige plekken voor vocht. Regenwater kan er binnendringen tussen de crepi en de bakstenen of isolatielaag wanneer de crepi niet goed aangebracht werd.
5. Waterinsijpeling en vochtplekken
Werd de crepi niet goed gemengd, dan is het mogelijk dat bepaalde plekken gevoelig zijn voor vocht. Na een regenbui blijven die plekken dan langer nat en donker dan de rest van de nieuwbouwgevel. Het is een fout die niet vaak voorkomt, maar het is wel mogelijk. Waterinsijpeling gebeurt vooral langs de dakrand of langs ramen en deuren, zoals we hierboven vermeld hebben.
Wil je de gevel van je nieuwbouwwoning extra beschermen tegen vocht? Dan kan je een hydrofuge laten uitvoeren. Daarbij wordt een transparante, waterafstotende laag aangebracht bovenop de crepi. Zo komt water niet langer in rechtstreeks contact met de gevel en verleng je de levensduur van de crepi – en je hele gevel – aanzienlijk. Een aanrader!
6. Schimmel- en algengroei
Schimmel en algen gedijen in vochtige omgevingen, en hun aanwezigheid op crepi kan wijzen op een onderliggend vochtprobleem. Het is normaal dat crepi door de decennia heen iets gevoeliger wordt voor algengroei, maar een jaarlijkse onderhoudsbeurt kan dat probleem grotendeels vermijden. Merk je snel schimmel- en algengroei op de crepi, dan is er mogelijk iets mis.
7. Kale plekken of dunne laagjes
Kale plekken of dunne laagjes crepi kunnen ontstaan door onjuiste toepassingstechnieken, zoals het te dun aanbrengen van de pleister, of door slijtage na verloop van tijd. Het ziet er niet alleen lelijk uit, je gevel is ook minder beschermd.
Laat de crepiwerken op je woning daarom altijd over aan expert met jarenlange ervaring. Professionals zullen een gelijkmatige en voldoende dikke laag pleister aanbrengen volgens de regels van de kunst. Dunne plekjes zijn zo onmogelijk.
8. Problemen met isolatie
Crepi wordt vaak gecombineerd met een isolatiesysteem om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren. Problemen zoals koudebruggen kunnen erop wijzen dat de isolatie niet goed aangebracht werd.
Het probleem zit hem dan niet bij de crepi, maar wel bij de isolatiepanelen, de wapening of de eerste primerlaag onder de crepi. Ook hier geldt dat een correcte installatie door gekwalificeerde vakmensen essentieel is. Zo worden de aansluitingen en voegen correct afgesloten.
9. Verzakkingen of onregelmatige structuren
Verzakkingen of onregelmatige structuren in de crepi kunnen ontstaan door een onvoldoende stabiele ondergrond of door fouten in de toepassingstechniek. Dat vertaalt zich in barstjes in de crepi. Om dergelijke problemen te vermijden moet je oude bakstenen en voegen die gebreken vertonen herstellen voordat je aan de crepi begint. Zo kunnen de voegen niet barsten en de bakstenen niet verzakken.
10. Onregelmatige hoeken
Beginners of doe-het-zelvers die zich aan crepi wagen, slagen er vaak niet in om de hoeken van de gevel mooi in te dekken. De hoek is dan niet overal gelijk en dat valt meteen op. Een gladde, egale hoek over de hele hoogte heen vereist de nodige ervaring. Een nette hoek is bovendien belangrijk, want ontbreekt daar crepi op bepaalde plekken dan kan regen schade veroorzaken.
Wat nu? Fassado herstelt jouw crepi
Het is essentieel om de tekenen van slechte gevelbepleistering tijdig te herkennen en aan te pakken om je woning gezond te houden. Fassado staat klaar om je te helpen met professionele oplossingen, van diagnose tot herstel en preventieve maatregelen. Of het nu gaat om kleine scheuren of grotere structurele problemen, ons team van experts zorgt voor een hoogwaardige afwerking en duurzame bescherming van je crepi. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie en advies!