Afwerking met crepi op hout? Het is mogelijk! Als je op je woning, tuinhuis of poolhouse dat (deels) uit hout bestaat sierpleister zoals crepi wilt aanbrengen vereist dit wel een specifieke aanpak. Voor een houten ondergrond bestaan er namelijk aangepaste methoden en technieken. Hoe wordt het dan precies aangebracht? We geven graag wat inzicht in dit artikel.
Op zoek naar crepi voor je gevel? Bel ons op 0493/29.00.47
Crepi op houtoppervlak: methode
Stap 1: Buitenmuurisolatie
Of je houten ondergrond nu uit een houtskeletbouw, staalconstructie of massieve houtbouw bestaat, er moet en zal een buitenmuurisolatie geplaatst worden alvorens je de crepi zelf kan aanbrengen. Hiervoor worden harde isolatieplaten gebruikt (van materiaal zoals EPS of polystreen).
De isolatieplaten worden vervolgens aan de houten ondergrond verlijmd. De meesten zullen na het verlijmen ook nog extra isoleren met isolatieschuim aan de binnenzijde. Op die manier wordt er nog eens extra thermisch en akoestisch geïsoleerd.
Stap 2: afwerking met crepi
Na de isolatielaag is het de beurt aan de crepi gevelbekleding. Hierbij kan je kiezen tussen twee soorten crepi: minerale crepi en synthetische crepi. Minerale crepi bestaat uit zand, cement en kalk. Het product is zeer natuurlijk en beschermt de gevel zeer goed tegen vocht van buitenaf. Deze soort crepi wordt aangebracht met 1 laag van 12 à 15 mm.
Synthetische crepi (oftwel kunstharspleisrer/siliconenpleister) is flexibeler van aard en beschermd je gevel beter tegen scheuren dan de minerale crepibepleistering. Deze soort crepi beschermt je gevel erg goed tegen natte weersomstandigheden. Deze bepleistering wordt aangebrach tin 3 lagen: de basislaag (cement- of kalkbasis), de primerlaag (voor een goede hechting) en de afwerkslaag met crepi.
Stap 3: aanbrengen beschermende coating
Om je gevel nog beter te beschermen is het aangeraden om na de crepilaag nog een extra beschermlaag aan te brengen. Op die manier blijft je gevel veel langer proper en lijdt het minder onder de weersomstandigheden. Met een propere gevel die tegen vocht kan, stijgt bovendien nog eens de waarde van je huis.
Crepi zelf aanbrengen?
Het aanbrengen van crepi vergt veel precisie en kennis van zaken. Aanbrengen van crepi is eigenlijk echt vakmanschap. Een doe-het-zelver heeft nooit zo’n goede techniek als een specialist. Daarnaast moet je je ook goed voorbereiden aan de hand van een grondige analyse van de woning.
Elke woning vereist namelijk een andere aanpak. Een expert kan dankzij jarenlange ervaring het beste isolatiemateriaal uitkiezen voor jouw woning. Ook de dikte van het isolatiemateriaal moet met veel precisie gekozen worden.
Vraag raad aan een expert
We raden je dus zeker aan om een professionele plaatser van crepi aan te spreken en de mogelijkheden te overlopen. De experts van Fassado komen graag eens langs om de technische zaken te overlopen en geven je met plezier vrijblijvend advies en een offerte op maat.
Contacteer ons nu of maak een vrijblijvende afspraak!