Het isoleren van een gevel is een cruciale stap om de energie-efficiëntie en het comfort van een woning te verbeteren. Het kan verleidelijk zijn om het als een doe-het-zelfproject aan te pakken, maar er zijn verschillende uitdagingen en overwegingen waarmee je dan rekening moet houden. Kan je gevelisolatie als een DIY-project aanvatten? We vertellen je het hieronder.
→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
DIY gevelisolatie: kan je zelf de gevel isoleren?
Heb je kennis van bouwen en verbouwen en ken je de valkuilen die bij isoleren komen kijken? Dan is het in principe mogelijk om zelf de gevel te isoleren. Maar zelfs met ervaring kan er heel wat mislopen. We delen daarom graag enkele redenen waarom DIY gevelisolatie niet vanzelfsprekend is.
1. Complexiteit van het proces
Het isoleren van een gevel is geen eenvoudige klus. Het vereist een grondige kennis van isolatiematerialen, bouwtechnieken en veiligheidsvoorschriften. Gevelisolatie is veel meer dan gewoon isolatiepanelen aan de gevel lijmen. Het hele proces omvat verschillende stappen, van het voorbereiden van de ondergrond tot het afwerken van de isolatie, en dat kan overweldigend zijn voor wie er geen ervaring mee heeft.
2. Gebrek aan ervaring
Een van de grootste uitdagingen bij het isoleren van een gevel is het gebrek aan ervaring met bouw- en isolatiewerkzaamheden. Zelfs voor ervaren doe-het-zelvers kan het isoleren van een gevel een complex project zijn dat specifieke vaardigheden en kennis vereist. Heb je nooit eerder met isolatie gewerkt en weet je niet welke isolatie wanneer ingezet wordt, dan laat je de klus meteen beter aan een expert over.
3. Voorbereiding van de ondergrond
Een belangrijke eerste stap bij het isoleren van een gevel is het grondig reinigen en voorbereiden van de ondergrond. Dit omvat het verwijderen van vuil, stof en vet om ervoor te zorgen dat de isolatie goed kan hechten. Je moet de gevel ook controleren op eventuele schade aan de gevel en barstjes en scheurtjes repareren voordat isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dat vereist professionele apparatuur en de ogen van een kenner.
4. Correcte isolatiematerialen kiezen
Er zijn tal van isolatiematerialen op de markt, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor jouw project is een uitdaging en vereist vakkennis. Gevelisolatie als DIY is daarom niet altijd het beste idee.
5. Isolatiemateriaal correct installeren
Het correct aanbrengen van isolatiemateriaal is van cruciaal belang voor een effectieve isolatie van de gevel. De panelen moeten nauwkeurig gesneden en geplaatst worden om koudebruggen en warmteverlies te voorkomen.
Koudebruggen zijn plaatsen waar de koude buitenlucht in contact komt met de muren doordat er plaatselijk niet juist geïsoleerd werd. Dat rechtstreeks contact veroorzaakt condensatie waardoor vochtproblemen kunnen optreden. DIY isoleren kan je dus met vochtproblemen opzadelen.
6. Bouwvoorschriften en vergunningen
Het isoleren van een gevel moet gebeuren volgens de lokale bouwvoorschriften. Omdat het volume van je woning zal uitbreiden, isolatie neemt nu eenmaal plaats in, moet je altijd een stedenbouwkundige vergunning aanvragen bij de gemeente. Doorgaans is er geen probleem, maar indien de extra ruimte hinder veroorzaakt op een voetpad of de straat, mag je de gevel mogelijk niet isoleren. Vergeet dus zeker geen vergunning aan te vragen indien je toch DIY de gevel isoleert.
7. Veiligheidsmaatregelen bij DIY gevelisolatie
Werken aan een gevel brengt altijd risico's met zich mee, vooral als het op hoogte gebeurt. Het is essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen en persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals een veiligheidsharnas, helm en veiligheidsschoenen, om letsel te voorkomen. Ook een stelling is aan de orde. Heb je die niet zelf, dan moet je al dat materiaal aanschaffen of huren.
8. Afwerking van de gevel
Na het isoleren van de gevel moeten de isolatiepanelen natuurlijk worden afgewerkt. Dat kan door het aanbrengen van pleisterwerk (crepi), steenstrips of andere vormen van gevelbekleding. Ook daarbij komt de nodige vakkennis kijken. DIY gevelisolatie en gevelbekleding is dus helemaal niet eenvoudig. Je moet kennis hebben van de verschillende afwerkingsmaterialen en technieken om een duurzame en visueel aantrekkelijke gevel te bekomen.
9. Kosten en budgetbeheer
Hoewel het DIY isoleren van een gevel mogelijk kostenbesparend lijkt, zijn er verschillende kosten waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de aankoop van de materialen, gereedschappen, maar ook extra klusmateriaal. Het is belangrijk om een realistisch budget op te stellen en alle kosten zorgvuldig te overwegen voordat je aan het project begint. Het is doorgaans financieel interessanter (en sneller) om de gevelisolatie en gevelbekleding over te laten aan een expert.
10. Risico op fouten en gebreken
Zelfs kleine fouten bij het isoleren van een gevel kunnen leiden tot problemen zoals warmteverlies, vochtproblemen en esthetische problemen. Het is daarom belangrijk om het proces zorgvuldig uit te voeren en eventuele fouten tijdig te corrigeren om verdere schade te voorkomen. Ben je aan het DIY isoleren en merk je op dat het niet loopt zoals verwacht, neem dan contact op met een expert om grote problemen te voorkomen.
Fassado installeert gevelisolatie met kennis en vakmanschap
Hoewel het dus mogelijk is om zelf een gevel te isoleren, zijn er veel uitdagingen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Voor wie geen ervaring heeft met isoleren, is het daarom altijd een goed idee om een professional in te schakelen. Zo voorkom je grote fouten die je later nog meer geld kosten, kan je op beide oren slapen en weet je ook precies hoeveel de gevelisolatie zal kosten. We komen graag bij je langs voor een bezoek en vrijblijvende offerte. Neem vandaag nog contact op met ons.