Gevelbepleistering en geluiddemping: Wat is het effect?

Gevelbepleistering en geluiddemping: Wat is het effect?
Geschreven op 18 september

Geluidsoverlast is een probleem waar heel wat mensen letterlijk van wakker liggen. Het is dan ook belangrijk om je woning niet alleen tegen warmteverlies te isoleren, maar ook geluiddemping aandacht te geven. Een van de manieren om geluidshinder te verminderen, is door te investeren in de juiste bouwmaterialen en technieken. Gevelbepleistering is dan een populaire keuze. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook praktische voordelen. Maar hoe zit het met gevelbepleistering op vlak van geluiddemping en akoestische isolatie? We vertellen je er graag alles over.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Hoe werkt geluiddemping?

Om te begrijpen hoe gevelbepleistering bijdraagt aan geluiddemping, is het belangrijk om eerst te weten hoe geluid wordt overgedragen. Geluid reist in de vorm van golven door de lucht, en wanneer die golven een oppervlak raken, kunnen ze op verschillende manieren reageren: ze kunnen worden weerkaatst, geabsorbeerd, of doorgelaten. De mate waarin een materiaal geluid absorbeert of weerkaatst, bepaalt hoe effectief het is in geluiddemping. Dan kunnen de golven namelijk niet weerkaatsen richting je oren.

Gevelbepleistering en zijn geluiddempende eigenschappen

Gevelbepleistering, ook wel bekend als gevelpleister of crepi, is een dunne laag pleistermateriaal die op de buitenmuren van een gebouw wordt aangebracht. Het belangrijkste doel van gevelbepleistering is het beschermen van de gevel tegen weersinvloeden en het verfraaien van de gevel zelf, maar daarnaast kan gevelbepleistering ook bijdragen aan de geluiddemping van je woning.

De geluiddempende eigenschappen van gevelbepleistering hangen af van verschillende factoren. Hoe dikker de laag, hoe meer geluidsgolven er geabsorbeerd kunnen worden en hoe beter de geluidsisolatie. Aangezien je minerale crepi in dikkere lagen kan aanbrengen, zal dat type crepi doorgaans wat beter geluid isoleren. Synthetische crepi wordt daarentegen in een dunne laag op de muur aangebracht.

Hoe effectief is gevelbepleistering als geluiddemper?

Hoewel gevelbepleistering bijdraagt aan de geluiddemping van je woning, moet het in de context worden gezien van het gehele gevelsysteem. Op zichzelf biedt gevelbepleistering een beperkte mate van geluidsisolatie, maar voor optimale geluiddemping wordt de gevelbepleistering vaak gecombineerd met isolatiepanelen. Meer zelfs, net omdat gevelbepleistering en gevelisolatie zo’n mooi duo vormen, geniet gevelpleister vaak de voorkeur bij renovatiewerken.

De gevel isoleren kan door isolatiepanelen aan de buitenkant van de gevel aan te brengen. Dat moet heel precies gebeuren door een vakman zodat alle panelen netjes op elkaar aansluiten. Doe je dat niet, dan loop je het risico op koudebruggen en de bijhorende condensatie- en vochtproblemen. Bovenop de isolatiepanelen komt de laag gevelbepleistering. Dat zorgt voor extra massa en absorptie, waardoor geluidsgolven effectief worden gedempt.

Geluid kan ook door ramen en deuren doordringen. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan nieuwe ramen en deuren. Niet alleen om geluid buiten te houden, maar natuurlijk ook om de energiefactuur te drukken.

De voordelen van gevelbepleistering voor geluidsisolatie

Hoewel gevelbepleistering niet de enige oplossing is voor geluidsoverlast, biedt het wel verschillende voordelen als onderdeel van een breder geluidsisolatieplan.

Verbeterde woonkwaliteit

Door de hoeveelheid geluid die je woning binnendringt te verminderen, creëer je een rustigere en comfortabelere leefomgeving. Dat is vooral belangrijk in stedelijke gebieden, waar de decibels vaak hoger reiken.

Meer privacy

Gevelbepleistering zal niet alleen helpen om geluid buiten te houden, maar voorkomt ook dat wat jij zegt niet bij de buren te horen is. Dat is essentieel voor wie privacy hoog in het vaandel draagt.

Energiebesparing

Het primaire doel van gevelbepleistering is vaak niet geluidsisolatie. Men kiest voor gevelbepleistering, in combinatie met isolatiepanelen, om de gevel in een nieuw jasje te steken en de energiekosten te doen dalen. Maar liefst 30% van de gestookte warmte ontsnapt namelijk via de gevel. Als je dat effectief kan terugdringen, betekent dat een enorme besparing.

Fassado helpt je bij optimale geluidsisolatie met gevelbepleistering

Bij Fassado begrijpen we hoe belangrijk het is om je woning te beschermen tegen geluidsoverlast. Of je nu in een drukke stad of langs een drukke weg woont of gewoon je leefruimte stiller wil maken, overweeg dan gevelbepleistering in combinatie met gevelisolatie. Onze experts kunnen je adviseren over de beste materialen en technieken om de geluidsisolatie van je gevel te verbeteren.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe Fassado je kan helpen bij het verbeteren van de geluidsisolatie van je woning met gevelbepleistering.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan