Gevelbepleistering en regenwaterafvoer: waarop letten?

Gevelbepleistering en regenwaterafvoer: waarop letten?
Geschreven op 9 oktober

Wie een gevel renoveert, kiest vaak voor gevelbepleistering, ook wel bekend als crepi. Niet vreemd, want deze techniek geeft je woning een frisse uitstraling en beschermt de gevel tegen weersinvloeden allerhande. Maar bij gevelwerken komt meer kijken dan enkel de keuze voor een bepleisteringstechniek of kleur. Regenwaterafvoer is een cruciaal aspect waar vaak te weinig aandacht aan wordt besteed. Dat is gevaarlijk, want een slechte regenwaterafvoer kan je gevelbepleistering beschadigen. We vertellen je er hieronder alles over.

→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte

1. Waarom gevelbepleistering?

Gevelbepleistering biedt een aantal duidelijke voordelen voor de woning. Eerst en vooral beschermt het je woning natuurlijk tegen weersinvloeden. Crepi vormt een beschermende laag tegen regen, wind, sneeuw en andere invloeden van buitenaf. Zo blijft je gevel droog en word je gespaard van vochtproblemen.

Wie de gevel langs buiten wil isoleren, komt voor gevelbekleding vaak bij crepi terecht. Hoe dat komt? Gevelbepleistering neemt heel weinig plaats in en beperkt zo het ruimteverlies door de isolatiepanelen tot een absoluut minimum. Bovendien is gevelbepleistering bijzonder sterk en beschermt het de isolatiepanelen tegen vocht. En tot slot biedt gevelbepleistering ook gewoon een strakke, moderne uitstraling die erg in de smaak valt.

2. Het belang van een goede regenwaterafvoer

Ondanks de voordelen van gevelbepleistering, is het belangrijk om na te denken over de regenwaterafvoer. Water dat zich ophoopt op de gevel of onvoldoende afgevoerd wordt, kan immers ernstige schade aan de woning veroorzaken.

Wanneer water in de bepleisterde gevel dringt of niet goed wordt afgevoerd, kan dit leiden tot vochtophoping binnen de muren. Dit kan schimmelvorming veroorzaken en de isolatie van de woning verminderen. Water dat langs de gevel naar beneden loopt kan na verloop van tijd ook leiden tot scheurvorming in de bepleistering. Bij vorst kan water dat in de scheuren is binnengedrongen bovendien uitzetten en zo schade veroorzaken aan de gevel.

3. Waarop letten bij de combinatie van gevelbepleistering en regenwaterafvoer?

Bij het aanbrengen van gevelbepleistering moet je daarom voldoende aandacht besteden aan de waterafvoer.

Kies voor waterafstotende bepleistering

Niet alle soorten gevelbepleistering zijn even goed bestand tegen vocht. We raden je aan om, indien mogelijk, voor synthetische gevelbepleistering te kiezen. Daarbij worden kunstharsen aan het mengsel toegevoegd. Die stoten water extra goed af en zorgen ervoor dat de crepi minder snel scheurtjes vertoont.

Hydrofuge als preventieve maatregel

Bij renovatieprojecten is synthetische crepi niet altijd mogelijk. Dat type gevelbekleding kan namelijk enkel in een heel dun laagje aangebracht worden. Wil je oneffenheden in de oude gevel verdoezelen, dan is minerale pleister wat je zoekt. Geen nood, ook dat type gevelbepleistering stoot vocht uitstekend af. Wil je extra bescherming, dan is een hydrofuge altijd een goed idee.

Een hydrofuge is een waterafstotende coating die op de gevel wordt aangebracht om je woning te beschermen tegen vocht en regenwater. Het vormt een onzichtbare laag die voorkomt dat water in de poriën van het materiaal dringt, terwijl de gevel wel blijft ademen. Dit helpt om schade door vocht, zoals schimmelvorming en vorstschade, te voorkomen en de levensduur van de gevel te verlengen. Het is alsof je je gevel in een glazen jasje zou gieten.

Denk aan een goede dakgoot

Het afvoeren van regenwater begint bij het dak. Een goed onderhouden en correct geplaatste dakgoot is cruciaal om te voorkomen dat water langs de gevel naar beneden loopt. Controleer regelmatig op verstoppingen, bijvoorbeeld door bladeren, en zorg ervoor dat de dakgoot voldoende capaciteit heeft om hevige regenbuien af te voeren. Ben je aan het renoveren, dan loont het altijd om te investeren in nieuwe exemplaren.

Kwalitatieve raamdorpels

Een vaak over het hoofd gezien element in regenwaterafvoer zijn de raamdorpels. Die moeten zo geplaatst zijn dat ze het water wegvoeren van de gevel, en niet erlangs. Bovendien dienen ze bestand te zijn tegen zowel water als vorst om hun beschermende functie te behouden. Dorpels die niet goed zijn geïnstalleerd of van slechte kwaliteit zijn, kunnen na verloop van tijd lekken veroorzaken.

Loodslabben en aansluitingen

Waar de gevel overgaat in het dak of andere oppervlakken, zijn loodslabben en andere aansluitingen van cruciaal belang. Een slechte afwerking op die punten kan leiden tot waterinfiltratie, wat ernstige schade kan veroorzaken aan zowel de gevel als het interieur van de woning.

4. Veelgemaakte fouten bij gevelbepleistering en regenwaterafvoer

Sla je zelf aan het klussen, dan gaat het vaak mis op dezelfde plekken en manieren.

Verkeerde plaatsing van bepleistering

Als de gevelbepleistering niet correct wordt geplaatst, bijvoorbeeld door onvoldoende aandacht te besteden aan de randen, kan water alsnog binnendringen en schade veroorzaken. Gevelbepleistering plaatsen verreist vakkennis en expertise. Het is dan ook een absolute aanrader om de taak aan een expert over te laten.

Onderbreking in de regenwaterafvoer

Verstoppingen of slechte aansluitingen in dakgoten en regenpijpen kunnen waterophoping veroorzaken, wat direct kan leiden tot lekkages of schade aan de gevel. Goten zijn belangrijk, besteed er voldoende aandacht aan.

Onvoldoende onderhoud

Zowel de gevel als de regenwaterafvoer hebben regelmatig onderhoud nodig. Verstoppingen, slijtage en kleine scheuren kunnen snel leiden tot grotere problemen als ze niet tijdig worden aangepakt. Na het herfst- en winterseizoen moet je de goten ontstoppen en schoonmaken. Crepi schoonmaken doe je jaarlijks met een zachte borstel en milde zeep. Een hogedrukreiniger is uit den boze.

Fassado beschermt jouw gevelbepleistering tegen schade door regenwaterafvoer

Een goed geplaatste gevelbepleistering kan een enorme meerwaarde zijn voor een woning, zowel op esthetisch als functioneel vlak. Zonder een doeltreffend regenwaterafvoersysteem kunnen er echter snel problemen ontstaan.

Fassado helpt je graag bij het vinden van de juiste oplossingen voor zowel gevelbepleistering als regenwaterafvoer. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte!

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan