Gevelisolatie aan de binnenkant: wanneer is dit een goed idee?

Gevelisolatie aan de binnenkant: wanneer is dit een goed idee?
Geschreven op 12 juli

Gevelisolatie is een uitstekende manier om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren en een comfortabel binnenklimaat te creëren. Meer zelfs, langs de gevel kan tot wel 30% van de warmte die je opstookt ontsnappen. De gevel isoleren kan op twee manieren: de gevel isoleren langs buiten of de muren isoleren langs binnen.

Bij Fassado krijgen we vaak de vraag of isoleren aan de binnenkant een goed idee is. In dit blogartikel bespreken we hoe binnenisolatie werkt, wat de voordelen ervan zijn en wanneer gevelisolatie langs binnen de voorkeur geniet.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Hoe werkt dat, isoleren aan de binnenkant?

Bij binnenisolatie wordt er een isolatielaag aan de binnenzijde van de buitenmuren aangebracht. Dat kan op twee manieren gebeuren, afhankelijk van de specifieke behoeften van de woning en de wensen van de eigenaar.

  • We kunnen isolatiepanelen, gemaakt van materialen zoals PUR, PIR of minerale wol, direct tegen de binnenmuur bevestigen. Die panelen worden daarna meestal afgewerkt met een gipsplaat of een andere afwerking om een glad oppervlak te creëren.
  •  Anderzijds kan je kiezen voor voorzetwanden. Dan wordt een frame voor de binnenmuur geplaatst en de ruimte tussen het frame wordt gevuld met isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol. De voorzetwand wordt vervolgens afgewerkt met gipsplaten.

Wat zijn de voordelen van isoleren aan de binnenkant?

Binnenisolatie heeft verschillende voordelen, vooral in situaties waar buitenisolatie niet mogelijk of wenselijk is. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

1. Bescherming van het uiterlijk van de gevel

Binnenisolatie verandert niets aan de buitenkant van je huis, wat ideaal is voor historische gebouwen of waardevolle gevels die je wil behouden. Ook gevels die voorzien zijn van versieringen en tierlantijntjes of die heel veel ramen hebben kunnen moeilijker langs buiten te isoleren zijn.

2. Geen vergunning nodig

Voor de installatie van binnenisolatie hoef je geen uitgebreide bouwvergunningen aan te vragen en er komen ook geen stellingen aan te pas. Dat betekent wel niet dat isoleren langs de binnenkant snel gebeurt. Leidingen, verwarmingen en stopcontacten moeten doorgaans verplaatst worden en daar komt heel wat bij kijken.

3. Flexibiliteit in uitvoering

Binnenisolatie kan in fasen worden uitgevoerd, kamer per kamer. Dat betekent minder verstoring van het dagelijkse leven. Je kan de ruimtes een voor een aanpakken, wat ook voordelig is voor je budget.

Het alternatief: isoleren langs de buitenkant

Hoewel binnenisolatie voordelen biedt, geniet buitenisolatie toch vaak de voorkeur wanneer het mogelijk is. Bij buitenisolatie wordt een isolatielaag aan de buitenkant van de gevel aangebracht, meestal gevolgd door een nieuwe afwerkingslaag zoals pleisterwerk, steenstrips of gevelbekleding. Op verschillende vlakken overtroeft buitenisolatie de isolatie langs binnen.

1. Betere thermische prestaties

Buitenisolatie zal de thermische prestaties van de woning aanzienlijk verbeteren, nog meer dan binnenisolatie. Het is dus een slimme investering die je na verloop van tijd terugverdient.

2. Bescherming van de constructie

Door de buitenkant van de muur te isoleren, wordt de hele structuur beschermd tegen temperatuurwisselingen en regenwater, wat de levensduur van de oude gevel en dus de hele woning verlengt. De bakstenen worden verstopt achter een dikke jas en worden niet langer aangetast.

3. Geen verlies van binnenruimte

Buitenisolatie heeft geen invloed op de binnenruimte van de woning, wat vooral belangrijk is in kleine woningen. Je woning verandert niet langs de binnenkant.

4. Esthetische verbetering

Langs de buitenkant zijn de veranderingen wel aanzienlijk, al is dat niet noodzakelijk negatief. Buitenisolatie biedt je de mogelijkheid om de gevel van je woning een nieuwe, frisse uitstraling te geven, wat de algehele waarde van de woning kan verhogen.

5. Lager risico op koudebruggen

Heel belangrijk bij het isoleren langs binnen is het voorkomen van vochtproblemen. De isolatie moet naadloos aansluiten op de binnenmuren om koudebruggen te voorkomen. Is dat niet het geval, dan komt de warme binnenlucht rechtstreeks in contact met een niet-geïsoleerde oppervlakte en zal waterdamp condenseren. Het gevolg: vochtplekken die kunnen uitgroeien tot grote kopzorgen. Vocht gaat namelijk gepaard met schimmelproblemen en structurele schade.

Daarom gebruiken we bij Fassado altijd dampschermen. Die zijn essentieel om te voorkomen dat vocht zich ophoopt in de muren. En natuurlijk weten we hoe we die isolatiepanelen tot in de puntjes correct plaatsen. Het voordeel van buitenisolatie is dat je je geen zorgen hoeft te maken over mogelijke koudebruggen.

Wanneer is isoleren langs de binnenkant een goed idee?

Hoewel buitenisolatie vaak de voorkeur heeft, zijn er specifieke situaties waarin binnenisolatie de betere keuze is.

  • Bij beschermde of historische gebouwen is het belangrijk om de esthetische en historische waarde van de gevel te behouden. Binnenisolatie biedt hier een oplossing, omdat het de buitenkant van het gebouw intact laat.
  • In appartementen en rijtjeshuizen kan buitenisolatie vaak moeilijk of onmogelijk zijn vanwege de gemeenschappelijke muren en beperkingen opgelegd door mede-eigenaars. Binnenisolatie is dan een praktische oplossing om de energie-efficiëntie van individuele units te verbeteren zonder de buitengevel aan te passen.

Fassado isoleert je gevel, langs binnen of langs buiten

Bij Fassado begrijpen we dat elk gebouw uniek is en dat de keuze voor binnen- of buitenisolatie afhankelijk is van verschillende factoren. Onze experts staan klaar om je te adviseren over de beste isolatie-oplossing voor jouw situatie.

Of je nu kiest voor binnenisolatie om het karakter van je gevel te behouden of voor buitenisolatie voor optimale thermische prestaties, bij Fassado ben je verzekerd van een professionele en zorgvuldige uitvoering. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe we jouw woning kunnen transformeren met hoogwaardige gevelisolatie, langs binnen of langs buiten.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan