Gevelisolatie speelt een cruciale rol in het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot van ons woningpark. Naarmate we richting 2050 gaan, worden de richtlijnen en eisen voor gevelisolatie steeds strenger. Dat is noodzakelijk om de klimaatdoelen te bereiken en een duurzame toekomst te verzekeren. We vertellen je er graag alles over.
→ Isolatie voor uw gevel?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
Waar komen die richtlijnen voor gevelisolatie vandaan?
De Vlaamse overheid heeft zich, door een duwtje in de rug van de Europese Unie, ten doel gesteld om tegen 2050 koolstofarm te zijn. Concreet wil de Vlaamse regering de broeikasgasemissies voor woongebouwen met 70% verminderen. Dat kan gecontroleerd en gemeten worden met de EPC-scores van woningen.
Dit betekent dat de bouwsector drastische maatregelen zal moeten nemen om hun energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. Gevelisolatie is een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken. Een goed geïsoleerde gevel zorgt namelijk voor minder warmteverlies in de winter en houdt gebouwen koeler in de zomer, wat leidt tot een significant lagere energierekening en een vermindering van de CO2-uitstoot.
Huidige Vlaamse richtlijnen en verwachte veranderingen
De huidige Vlaamse richtlijnen voor gevelisolatie zijn vastgelegd in de energieprestatieregelgeving (EPB-regelgeving). Die regelgeving stelt eisen aan de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen. Naarmate de richtlijnen strenger worden, zullen de eisen voor gevelisolatie verder worden aangescherpt.
Label A of U-waarde van 0.,24
De EPB-regelgeving in Vlaanderen stelt momenteel eisen aan de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van bouwdelen. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er door een materiaal stroomt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Voor buitenmuren is de maximale toegestane U-waarde momenteel 0,24 W/m²K. Naar verwachting zullen die waarden tegen 2050 verder verlaagd worden om nog energiezuinigere gebouwen te realiseren.
Dit zijn de specifieke waardes die de Vlaamse overheid hanteert in het kader van de richtlijnen voor 2050:
- Daken, muren en vloeren: Umax = 0,24 W/m²K
- Ramen (profiel en beglazing): Uwmax = 1,5 W/m²K én glas Ugmax = 1.0 W/m²K
- Deuren of poorten: Umax 2 W/m²K.
Energielabel A
Maar er is nog een andere manier om aan de richtlijnen te voldoen. Scoort je woning een energielabel A, dan beschouwt men de woning automatisch als voldoende geïsoleerd en toekomstproof. Om dat A-label te halen, mag de woning in een maximale energiescore van 100 kWh/m² hebben. Stel dat je gevel niet aan de U-waarde raakt, maar in het algemeen haal je wel een score A, dan voldoet de woning dus eveneens aan de richtlijnen voor 2050.
De renovatieplicht
Hoe de regering hoopt dat huizen die richtlijnen voor gevelisolatie of een energielabel A halen?
Met de renovatieplicht. Sinds 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van woning met een EPC-label E of F verplicht hun woning renoveren binnen de 5 jaar na de aankoop. Na de renovatiewerken met de woning minstens energielabel D hebben.
Het is waarschijnlijk dat die regels, met het oog op de Europese richtlijnen van 2050, in de toekomst nog verstrengd worden.
Waarom kan je die energierichtlijnen behalen met gevelisolatie?
Gevelisolatie is bijzonder interessant voor woningen. En dat zie je terug op het EPC.
Betere thermische prestaties
Het grootste voordeel van gevelisolatie is natuurlijk dat het de thermische prestaties van een gebouw aanzienlijk verbetert. Door de warmte beter vast te houden in de winter en de hitte buiten te houden in de zomer, wordt het energieverbruik voor verwarming en koeling verminderd.
Lagere energiekosten
Een goed geïsoleerd gebouw verbruikt daarom minder energie, wat leidt tot lagere energiekosten voor de bewoners. Dit is een direct financieel voordeel van het investeren in hoogwaardige gevelisolatie. Op die manier verdien je de investering in gevelisolatie snel terug.
Comfort en gezondheid
Een goed geïsoleerd gebouw biedt ook een comfortabeler binnenklimaat, met minder temperatuurschommelingen. En dat is aangenaam, zeker in de winter. Met gevelisolatie maak je een einde aan vervelende koudeluchtstromen.
Waardevermeerdering van het vastgoed
En ook niet onbelangrijk: gebouwen met een goede energieprestatie en hoogwaardige isolatie zijn aantrekkelijker op de vastgoedmarkt. Ze hebben vaak een hogere waarde en zijn sneller verkoopbaar.
Fassado isoleert gevels in jouw omgeving en helpt je de energierichtlijnen 2050 te behalen
Bij Fassado begrijpen we de uitdagingen en kansen die de richtlijnen voor gevelisolatie met zich meebrengen. We staan paraat om hoogwaardige, duurzame en toekomstgerichte isolatie-oplossingen te bieden, die je helpen om aan de huidige en toekomstige normen te voldoen.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het isoleren van je gevel, zodat je klaar bent voor de toekomst. Fassado is je partner in duurzame en effectieve gevelisolatie, nu en in de toekomst.