Gevelpleister bestaat in ruwe en gladde varianten. Dat heeft voornamelijk te maken met de korrelgrootte. Hoe dikker de korrel in de gevelpleister, hoe ruwer de crepi eruitziet. Wil je een gladde afwerking van gevelpleister, dan moet je voor een fijne korrel kiezen. Een volledig gladde gevelpleister kan enkel met siliconen gevelpleister. We vertellen je er hieronder alles over.
→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte
Voor een gladde gevel heb je siliconen gevelpleister nodig
Kies niet voor minerale pleister
Gevelpleister bestaat in twee soorten: minerale gevelpleister en siliconen gevelpleister. Minerale gevelpleister heeft altijd een ruwe structuur. Het bestaat uit een mengsel van kalk, zand, cement en water en heeft altijd de typische korrelstructuur. Het is dus niet geschikt voor wie graag een gladde gevel van sierpleister wil. Dat moet je altijd kiezen voor siliconen crepi.
Opgelet: siliconen crepi kan enkel aangebracht worden op effen gevels. Wil je een oude gevel renoveren, dan zal je voor minerale gevelpleister moeten kiezen. Die crepi kan in dikke lagen aangebracht worden.
Kleine korrels voor een gladde afwerking van de crepi
Kunstharspleister of siliconen crepi wordt gebonden door kunsthars. Het is daardoor ietwat elastisch en behoorlijk glad. Je kan zelf kiezen hoe groot de korrels zijn die erin verwerkt worden. Hoe kleiner de korrel, hoe gladder de crepi en hoe egaler het geheel. Siliconen gevelpleister heeft ook nog andere voordelen. Dankzij de silicone is het krasbestendig en zal het niet scheuren. Verder is silicone of kunsthars ook waterafstotend. Daardoor kunnen algen en mossen zich niet hechten aan de crepi.
Hoe verkrijg je een gladde afwerking van gevelpleister?
Vooraleer de siliconen gevelpleister aangebracht kan worden op de gevel, moet de muur gereinigd worden. Mossen en algen moeten verwijderd worden. Het is ook belangrijk dat eventuele barsten en scheuren hersteld worden. Enkel dan kan de gevelpleister zich goed hechten aan de bakstenen. Onze vakmannen zullen een stelling moeten opbouwen tegen de gevel en we zullen ook de gevel langs de onderkant gedeeltelijk afgraven. Het spreekt voor zich dat we ramen en deuren zorgvuldig afplakken vooraleer we aan de werken beginnen.
Om ervoor te zorgen dat de crepi glad en egaal is en niet kan loskomen, brengen we hoekprofielen aan. De gevelpleister kan zich daaraan hechten. Zo bekom je het beste resultaat. Bij gevels die te kampen hebben met oneffenheden werken we met een wapeningsnet. Zo kunnen holtes of buigingen overbrugd worden.
En tot slot wordt natuurlijk de siliconen pleister aangebracht, met fijne korrel. Dat gebeurt in meerdere lagen. Voor een perfect glad resultaat zullen we de gevelpleister polijsten met een schuurmachine. De korreltjes worden zo afgestompt.
Tip: houd je gladde sierpleister in topvorm met een hydrofuge
Een hydrofuge beperkt het onderhoud van je gladde gevel van sierpleister tot een minimum. Eenmaal de sierpleister uitgedroogd is, kunnen onze experts een extra waterafstotende laag aanbrengen. We spuiten een vochtwerend middel op de gladde sierpleister. Eenmaal uitgedroogd, doet het dienst als een fysieke barrière tegen de regen. Aangezien waterdruppels niet in de crepi kunnen blijven hangen, zullen ook algen en mossen zich niet kunnen hechten. Je gladde sierpleister blijft er dus heel lang even wit uitzien.
Fassado is expert in gladde crepi
Wil je gladde crepi op je woning aanbrengen? De specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om je woning in een nieuw jasje te steken. Ook wanneer je een crepi gevel met textuur wil, kan je natuurlijk bij ons terecht. We komen graag langs om alle mogelijkheden in verband met crepi te bespreken. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.