Gevelisolatie drukt de energiekosten aanzienlijk, doet de waarde van je woning stijgen en je steekt er er de gevel meteen ook in een nieuw jasje mee. De keerzijde is echter dat slecht geplaatste isolatie of gebrekkige ventilatie ervoor kan zorgen dat de luchtvochtigheidsgraad in huis stijgt. Gelukkig is dat makkelijk te vermijden. We vertellen je hieronder hoe je dat doet.
→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
De voordelen van isolatie
Gevelisolatie biedt talloze voordelen, zowel op het gebied van energie-efficiëntie als op het vlak van comfort en duurzaamheid. Ten eerste levert gevelisolatie aanzienlijke energiebesparingen op. Door de buitenmuren te isoleren, wordt warmteverlies geminimaliseerd, waardoor de behoefte aan verwarming in de winter afneemt en de energiekosten dalen. Dat resulteert niet alleen in een lagere energiefactuur, je verkleint er ook je ecologische voetafdruk mee aangezien je minder fossiele brandstoffen gebruikt.
Een ander voordeel van gevelisolatie is het verhoogde wooncomfort. Geïsoleerde gevels voorkomen niet alleen warmteverlies, maar bieden ook bescherming tegen koude en tocht, waardoor de binnenomgeving aangenamer wordt.
Daarnaast dempt gevelisolatie geluid van buitenaf, en dus leef je in een stiller huis. Een ander niet te onderschatten voordeel is dat gevelisolatie de waarde van een woning enorm doet toenemen. Een energiezuinige woning ligt goed op de markt, want kandidaat-kopers zijn geïnteresseerd in die lage energiefacturen. Kortom, gevelisolatie is altijd een goed idee.
Stijgt de luchtvochtigheid in huis door gevelisolatie?
Het is inderdaad zo dat gevelisolatie de luchtvochtigheid in huis kan verhogen, maar dat is sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden in de woning en het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Het grootste probleem schuilt echter in gebrekkige ventilatie. Een goed geïsoleerde muur laat geen warmte en ook geen lucht meer naar buiten ontsnappen. Wanneer er op natuurlijke wijze geen waterdamp kan ontsnappen langs kiertjes, stapelt de damp zich al snel op. Het slaat dan sneller neer op de muren of het plafond.
Het is daarom van essentieel belang om bij gevelisolatie ook aandacht te besteden aan ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Mechanische ventilatiesystemen of het regelmatig luchten van de woning kunnen helpen om overtollig vocht af te voeren en een gezond binnenklimaat te behouden. Het is daarom raadzaam om bij het plannen van gevelisolatie altijd een specialist in te schakelen om ervoor te zorgen dat het isolatiesysteem goed wordt geïnstalleerd en gecombineerd wordt met geschikte ventilatiemaatregelen.
Hoe regel je de luchtvochtigheid in een huis met gevelisolatie?
In het grote merendeel van de woningen zorgt gevelisolatie niet voor een onaangename binnenomgeving. Het is wel belangrijk om voldoende ventilatie te voorzien om vochtige lucht af te voeren. Mechanische ventilatiesystemen, met ventilatieroosters en een ventilator zijn bijzonder efficiënt. Controleer en onderhoud het ventilatiesysteem nadien regelmatig. Zorg ervoor dat ventilatiesystemen goed functioneren en reinig ze op tijd. Het is verder ook belangrijk om regelmatig ramen en deuren te openen om frisse lucht binnen te laten.
Een andere tip is om overmatige verwarming te vermijden. Hogere temperaturen zullen de luchtvochtigheid namelijk doen stijgen. Probeer een comfortabele thermostaatstand te handhaven.
De gouden combinatie van isolatie en ventilatie garandeert een gezond binnenklimaat in huis en grote besparingen op de energiefactuur.
Gevelisolatie: de mogelijkheden
Gevelisolatie kan je langs binnen plaatsen, maar in het merendeel van de gevallen raden we gevelisolatie langs buiten aan. Dat is een win-winsituatie. Je isoleert je woning namelijk niet alleen, maar krijgt meteen ook de kans om je woning een opknapbeurt te geven. Die isolatiepanelen moeten natuurlijk afgedekt worden.
De mogelijkheden voor de nieuwe gevelbekleding zijn legio. De populairste opties zijn crepi en steenstrips. Crepi is een tijdloos materiaal dat bij elk type woning past. Het is in alle kleuren beschikbaar, is makkelijk in onderhoud en verlengt de levensduur van je gevel aanzienlijk.
Steenstrips zijn dunnen bakstenen die bovenop de isolatiepanelen aangebracht worden. Ideaal voor wie de bakstenen look van de woning niet wil verliezen. Andere mogelijkheden zijn houten gevelbekleding, aluminium gevelpanelen, kunststof platen of sidings.
Fassado isoleert de gevel zonder de luchtvochtigheid te doen stijgen
Wil je de gevel isoleren, maar niet het risico lopen op een verhoogde luchtvochtigheid in huis? Fassado helpt je graag. Dankzij onze jarenlange ervaring en vakkennis weten we uitstekend hoe we jouw woning op een gezonde manier kunnen isoleren. Zo verlagen we je energiefactuur zonder dat het binnenklimaat onaangenaam wordt. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vrijblijvend advies.