Waterinfiltratie is een veelvoorkomend probleem dat de integriteit van je woning ernstig kan aantasten. Wanneer water ongehinderd je gevel binnendringt, kan het niet alleen de isolatie en de constructie van het gebouw beschadigen, maar ook leiden tot schimmelvorming, rottend hout en vochtproblemen binnenin je huis. Die vermijd je natuurlijk liever. Gelukkig is er een oplossing om je gevel beter te beschermen tegen die schadelijke invloeden: crepi.
→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte
Wat is crepi?
Crepi is een afwerkingslaag voor gevels, die zowel esthetische als functionele voordelen biedt. Het bestaat uit een mengsel van cement, zand, kalk en water. In de praktijk wordt het gebruikt om gevels te verfraaien en beschermen, zowel bij renovatieprojecten als bij nieuwbouwwoningen.
Er zijn twee hoofdsoorten crepi:
1. Traditionele crepi (minerale crepi): dit type bestaat uit natuurlijke mineralen zoals cement en kalk. Het is duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
2. Synthetische crepi (kunststofgebonden crepi): dit type bevat harsen die het mengsel flexibeler en waterafstotender maken. Zo is de crepi nog beter bestand tegen vocht en het zal ook minder snel scheuren vertonen.
Hoe leidt waterinfiltratie tot problemen?
Waterinfiltratie kan op verschillende manieren via de gevel je woning binnendringen. En dat is niet zonder gevolgen, want dat regenwater kan grote schade met zich meebrengen.
Water dat door de gevel naar binnen sijpelt, kan na verloop van tijd bijvoorbeeld vochtplekken veroorzaken op binnenmuren. Dat merk je eerst aan behang dat loslaat en schimmelvorming op de muren. De sporen waarmee die schimmel zich door de lucht verspreidt zijn bovendien schadelijk voor de gezondheid.
Al kan die waterinfiltratie via de gevel ook voor structurele schade zorgen. Langdurige waterinfiltratie kan de dragende muren van je woning aantasten, wat kan leiden tot ernstige structurele problemen zoals scheuren of verzwakte funderingen. Zeker wanneer de woning houten steunbalken heeft. Het spreekt ook voor zich dat isolatiemateriaal in de spouw dat nat wordt, niet meer zal werken naar behoren.
Hoe kan crepi waterinfiltratie voorkomen?
Crepi werkt als een beschermende laag over de buitenkant van je woning.
1. Waterafstotende eigenschappen
Een van de belangrijkste manieren waarop crepi waterinfiltratie voorkomt, is door de waterafstotende eigenschappen die het materiaal zelf heeft. Bij de synthetische varianten is dat extra uitgesproken. Regen kan niet langer in de gevel doordringen, maar zal in de plaats langs de gevel naar beneden druppelen.
Tip: je kan die waterafstotende eigenschappen extra versterken door de gevel af te werken met een hydrofuge. Zo blijft je crepi ook langer schoon én je verlengt er de levensduur van de crepi en je gevel mee.
2. Naadloze afwerking
Een ander belangrijk voordeel van crepi is dat het zorgt voor een naadloze afwerking. Barsten, kieren of naden in de gevel zijn vaak de plekken waar water gemakkelijk naar binnen kan dringen. Crepi wordt in een gelijkmatige laag over de hele gevel aangebracht, zonder voegen of naden. Dat minimaliseert de kans dat er zwakke plekken ontstaan waar water door kan komen.
3. Bescherming tegen scheuren
Een goed aangebrachte crepi is bestand tegen de meeste weersomstandigheden en bewegingen van het gebouw. Dit betekent dat het minder snel zal scheuren of barsten, wat cruciaal is voor het voorkomen van waterinfiltratie.
Vooral synthetische crepi, die flexibeler is dan minerale crepi, kan beter omgaan met temperatuurwisselingen en kleine bewegingen in de gevel, zoals uitzetting en krimp van het materiaal door seizoensgebonden veranderingen.
4. Isolerende eigenschappen
Crepi kan ook worden gecombineerd met isolatie, wat extra voordelen biedt. Ben je van plan om een grote renovatie uit te voeren? Dan loont het om de gevel langs buiten te isoleren met isolatiepanelen. Die kunnen dan afgedekt worden met crepi. Het resultaat: een gevel waarlangs nog amper warmte ontsnapt én die in een nieuw jasje gestoken werd.
5. Dampdoorlatendheid
Hoewel crepi uitstekend water buiten houdt, is het ook belangrijk dat de gevel kan ademen. Dat betekent dat vocht van binnenuit nog steeds naar buiten kan ontsnappen zonder dat het gevangen blijft in de muren, wat anders tot condensatie en schimmelvorming zou kunnen leiden. Crepi, vooral minerale crepi, heeft uitstekende dampdoorlatende eigenschappen. Zo blijft je gevel gezond.
Crepi en onderhoud: cruciaal voor langdurige bescherming
Hoewel crepi een effectieve bescherming biedt tegen waterinfiltratie, is regelmatig onderhoud aan te raden om ervoor te zorgen dat de gevel zijn beschermende functie blijft vervullen.
Gelukkig vraagt crepi om weinig onderhoud. Een keer per jaar met een zachte borstel en milde zeep de hele gevel afschrobben is voldoende. Gebruik geen hogedrukreiniger of harde borstels om schade te voorkomen. Laat je het werk liever aan een professional over? Dan raden we een stoomreiniging aan: bijzonder efficiënt en crepivriendelijk.
Fassado is de crepi-expert in jouw omgeving
Waterinfiltratie is een serieus probleem dat de structuur van je woning kan aantasten. De oplossing? Crepi! Het is een duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing om je gevel te beschermen tegen vocht en water. Op zoek naar meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op. We komen graag bij je langs om het hele proces te bespreken.