Wil je stijgende energieprijzen te slim af zijn? Dan is gevelisolatie een uitstekend idee. Je woning isoleren is de beste manier om je energieverbruik te doen dalen. Je hoeft minder te stoken en dat is goed nieuws voor jou en ook voor het milieu.
Maar hoeveel energiekosten kan je besparen met gevelisolatie? En hoe snel heb je gevelisolatie dan terugverdiend? Je komt het hier te weten.
→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
De gevel isoleren is een slimme investering
Energieprijzen lijken alleen maar te stijgen. Een goed geïsoleerde woning is het beste wapen tegen hoge energiefacturen. Je kan je woning op verschillende manieren isoleren. Zo kan je kiezen voor vloerisolatie, dakisolatie, maar ook gevelisolatie. Gevels isoleren is een uitstekend idee. Je kan gevels langs binnen of via de spouw isoleren, maar de buitengevel isoleren is de beste manier om te vermijden dat warmte uit je woning ontsnapt via de wanden.
Je energiefactuur daalt, de energiescore van je woning wordt beter en de waarde van je woning stijgt. Een uitstekende investering dus.
Hoe werkt dat, een gevel isoleren?
Onze vakmannen brengen een isolatielaag aan op de buitengevel van je woning. Welk isolatiemateriaal gebruikt wordt, hangt af van hoe dik de isolatie mag zijn en welke isolatiewaarde je wil bereiken.
De isolatie wordt vervolgens afgedekt met een nieuwe gevelbekleding. Je woning is dus niet alleen uitstekend geïsoleerd, maar ziet er ook als nieuw uit. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Je kan kiezen voor heel wat verschillende materialen. De populairste zijn steenstrips, dat zijn dunne bakstenen, of crepi, een fris pleisterwerk. Je kan het uitzicht van je woning dus helemaal veranderen of de bakstenen look behouden. Daarnaast is het ook mogelijk om te werken met kunststof platen, houtbekleding of een geheel nieuwe buitenmuur.
Belangrijk om te weten: om een buitengevel te isoleren, moet je een vergunning aanvragen bij je gemeente. Die wordt meestal zonder problemen goedgekeurd.
Het is ook mogelijk om de gevel langs binnen te isoleren. Er zijn dan minder ingrijpende werken nodig, maar je verliest wel veel binnenruimte.
Gevels isoleren: de voordelen op een rijtje
Een flinke besparing
Net als het dak isoleren, is ook het isoleren van de buitengevel erg efficiënt. Het is de uitgelezen manier om je woning energiezuinig te maken. Om aan de Europese energieambities te voldoen, moet je streven naar een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K. Dat kan met verschillende isolatiematerialen. Wil je een bestaande woning energieneutraal maken? Dan is gevelisolatie een must.
Goed voor het milieu
Een geïsoleerde gevel, en dus een energiezuinige woning, zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Je bespaart enorme hoeveelheden CO2 aangezien je beduidend minder zal moeten stoken.
Een nieuwe gevel
Een bijkomend voordeel van een isolatielaag op je buitengevel, is dat je ook toekomstige vochtproblemen een halt toeroept. Na verloop van tijd vertoont je gevel kleine barstjes en scheurtjes en het bouwmateriaal wordt ook poreuzer. Vocht kan zo binnendringen in je woning en vochtproblemen veroorzaken. Een nieuwe gevel beschermt je uitstekend.
Hoeveel bespaar je dan met gevelisolatie?
Gevelisolatie is bijzonder efficiënt. Het is een goede investering die je snel zal merken in je portemonnee. We geven hieronder twee voorbeelden om je een beter idee te geven van hoeveel je kan besparen.
Wil je een gevel isoleren met standaard isolatieplaten met een dikte van 95 mm (U = 0,23 W/m²K), dan kan je al flink besparen. Als je op gas verwarmt en de geveloppervlakte bedraagt 50 m², dan bespaar je tot zo’n 800 euro per jaar op je gasfactuur. Een aanzienlijk bedrag dus.
Is de gevel kleiner en gaat het om een te isoleren oppervlakte van 30 m², dan bespaar je tot 500 euro per jaar als je op gas verwarmt. Maak je gebruik van stookolie, dan bespaar je in dat geval zo’n 250 euro.
In elk geval geldt: hoe dikker de laag isolatie of hoe hoger de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, hoe meer je zal besparen. Gevelisolatie is een investering, maar wel eentje die zichzelf na verloop van tijd terugverdient.
Hoe snel heb je gevelisolatie terugverdiend?
Hoe snel je gevelisolatie hebt terugverdiend, hangt vooral af van het soort isolatiemateriaal. Hoe hoger de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal, hoe minder gestookte warmte je zal verliezen. Vanzelfsprekend zijn de efficiëntste materialen ook duurder.
De vuistregel zegt dat je de investering in tussen de vijf en tien jaar hebt terugverdiend. Om een precieze berekening te maken van hoeveel je zal besparen en hoeveel de gevelisolatie zal kosten, neem je contact met ons op. We bekijken dan samen met jou hoe jouw gevel geïsoleerd kan worden en wat dat betekent voor je energiefactuur.
Besparen door de gevel te isoleren? Contacteer de experten van Fassado!
Wil je graag de buitengevel van je woning voorzien van een extra isolatielaag? Onze specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om je buitengevel te isoleren. Zo verlaag je de energiefactuur aanzienlijk. Na enkele jaren heb je die gevelisolatie terugverdiend. Contacteer ons voor vrijblijvend advies en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn voor jouw gevel.