Isolatie drukt je energiefactuur naar beneden en doet de waarde van je woning stijgen. Gevelisolatie is een van de beste manieren om je woning extra energiezuinig te maken. Maar kan gevelisolatie voor elk type woning? En waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je de buitengevel van je woning isoleert? Je leest het hier.
→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
Waarom gevelisolatie een goed idee is
Wie een woning koopt, is verplicht om die binnen de vijf jaar te renoveren om een bepaald energielabel te verdienen. Isolatie speelt daarin de belangrijkste rol van allemaal. Maar ook wie niet recent een huis gekocht heeft, moet isolatie overwegen.
Bij isolatie denken we meestal vooral aan dubbele beglazing en dakisolatie. Maar ook gevelisolatie is bijzonder efficiënt. Er ontsnapt maar liefst twintig procent van de opgestookte warmte via de gevel. Door je gevel een isolerend jasje te geven, kan je dus flink besparen. Gevelisolatie is inderdaad een flinke investering, maar wel eentje die je terugverdient. Je doet ook de waarde van je woning stijgen en je kan je gevel opnieuw bekleden, naar hedendaagse normen.
Hoe gaat gevelisolatie voor jouw type woning in zijn werk?
Wat isolatiematerialen betreft zijn er heel wat opties. Populair voor de isolatie van de buitengevel zijn gevelplaten, gemaakt van XPS, PIR of EPS. Die hebben een hoge thermische weerstand en zijn relatief dun, ideaal dus voor het isoleren van de buitengevel van elk type woning.
Wie met een strak budget werkt, kan kiezen voor minerale wol, bijvoorbeeld in halfharde platen. Mag de isolatielaag wat dikker zijn en wil je het milieuvriendelijk houden, dan bestaan er ook materialen als kurk, hennep, houtwol en cellulose.
Kan gevelisolatie voor elk type woning?
Gevelisolatie is wel degelijk geschikt voor elk type woning. Het is vooral belangrijk om de oude gevel vooraf grondig te reinigen. Zo haal je algen, mossen, schimmels en ander vuil weg en kan de isolatie mooi aansluiten op de muur. We raden je ook aan om grote scheuren en barsten eerst te herstellen en ga altijd na of er geen sprake is van opstijgend vocht.
Bij het isoleren van de buitengevel, moet je wel rekening houden met de extra dikte die de gevel zal krijgen. Mogelijk moeten ramen gewijzigd worden, dat geldt ook voor dorpels of oversteken. Onze experts geven je graag raad.
Let op: voor gevelisolatie moet je verplicht een vergunning aanvragen
In theorie kan gevelisolatie dus voor elk type woning. Maar de wet denkt daar soms iets anders over. Woon je in een beschermde woning, dan betekent gevelisolatie dat je het uitzicht van je huis zal veranderen. En dat is niet altijd toegestaan.
- Het is verplicht om een vergunning aan te vragen wanneer je de buitengevel wil isoleren. Niet alleen voor beschermde woningen overigens.
- Door de gevelisolatie pas je namelijk het bouwvolume aan en dat moet gebeuren volgens de voorschriften.
- Het is bij beschermde woningen mogelijk dat je geen toelating krijgt om de voorgevel te isoleren, maar wel om de zij- en achtergevels van een isolatielaag te voorzien.
- Bij niet-beschermde woningen is er meestal geen probleem.
Wat zijn de mogelijkheden om de gevelisolatie af te werken?
Heb je de gevel langs buiten geïsoleerd, dan moet de isolatielaag natuurlijk afgedekt worden. Ook hier heb je ontzettend veel mogelijkheden. Bijzonder populair is crepi. Dat is een dun, waterafstotend materiaal dat bij elk type woning past. Ook steenstrips zijn een mogelijkheid. Je gevel ziet er dan terug als een traditionele bakstenen gevel uit. Ook cementering, spuitkurk, hout en kunststof panelen behoren tot de mogelijkheden.
Fassado isoleert de gevel van jouw woning
Fassado helpt je met veel plezier om jouw gevel te isoleren, welk type woning je ook hebt. We komen graag bij je langs om alle mogelijkheden voor te leggen en een offerte op te maken. Onze vakmannen hebben bakken ervaring en zijn rasechte experts. Je gevel is in goede handen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van gevelisolatie? Contacteer ons meteen voor een vrijblijvend advies en gratis offerte.