Je woning goed isoleren heeft zowel economische als ecologische voordelen en wordt daarom enorm aanbevolen. Vooral dakisolatie en ramen met dubbelglas zijn de bekendste vormen van isolatie voor je woning. Het isoleren van de muren wordt echter vaak over het hoofd gezien, waardoor je nog steeds onnodige energiekosten maakt en er kostbare warmte verloren gaat.
Gevelisolatie: de voordelen
Niet alleen dakisolatie brengt veel voordelen met zich mee, ook bij het isoleren van je buitenmuren heb je veel baat. 26% van de warmte gaat namelijk verloren langs de muren. Dat is evenveel als een slecht geïsoleerd dak. Door je muur te isoleren kan je dus maar liefst 25 % procent besparen aan energiekosten. Het sluit alle kieren en scheuren af waardoor warmteverlies en koudebruggen vermeden kunnen worden.
Daarnaast komt dit het milieu ten goede en is je huis ook akoestisch zeer goed geïsoleerd. Het beschermt je huis dus in één slag tegen koude, vocht en geluid. Geen enkele reden dus om het niet te overwegen!
Hoe gaan we te werk?
Er bestaan verschillende manieren om je buitengevel te isoleren. We leggen graag een tweetal werkwijzen uit die gehanteerd worden.
1. Geventileerd gevelsysteem
Eén van die werkwijzes is het gebruik van een geventileerd gevelsysteem. Bij deze methode wordt er gewerkt met een luchtlaag of luchtspouw tussen de gevelbekleding en de isolatie. Dankzij de luchtlaag kan het vocht van regen, dauw en andere soort dampen makkelijk terug drogen. Deze methode kan qua prijs wel hoog oplopen. Dit is eigenlijk een traditionele methode die je bij huizen van enkele decennia terug kunt zien.
Deze methode is bij nieuwbouw daarom ook niet meer gebruikelijk. Het systeem dat hierna volgt is dat wel.
2. Gevelisolatiesystemen met pleisterwerk
Een tweede methode die vaak wordt toegepast is pleisterwerk. In plaats van een ingebouwde luchtlaag, gaan we hier te werk met pleisterlagen. Hier wordt de gevelisolatie eerst aangebracht tegen de buitenmuur. De gevelpleister beschermt dan de isolatie tegen vocht. De gevelpleister moet echter wel zorgvuldig geplaatst worden. Er wordt namelijk direct op de muur bevestigd met kleefmiddel. Op deze isolatielaag komt er dan nog eens een wapeningslaag.
Deze methode is een goedkopere oplossing voor je buitengevel. Je hebt ook geen ruimteverlies omdat de werken aan de buitenkant van je huis gebeuren.
Let wel op bij het kiezen welke soort pleister er gebruikt wordt. Sommige pleisters bevatten namelijk chemische stoffen, omdat ze een synthetische basis hebben. Tegenwoordig kan je ook kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen zoals houtvezel die beter zijn voor het milieu. Cruciaal bij de keuze is de dampdiffusieweerstand van het materiaal, die moet voldoende hoog blijven. Meestal combineer je gevelisolatie ook met een ventilatiesysteem D, zeker bij nieuwe woningen.
Fassado bepleistert en isoleert jouw woning
Wil je je hele woning isoleren? Dan schakel je beter een professional in. Zij kunnen een duidelijk beeld vormen over de grootte van het werk en hebben een beter zicht op het gebruik van materiaal. Dit verschilt namelijk erg veel van woning tot woning. Het isoleren van de buitenmuren vereist ook zeer nauwkeurig werk omdat er gezorgd moet worden dat er voldoende ventilatie overblijft in de woning.
Bij Fassado gaan we nauwkeurig te werk en kijken we samen naar de beste materialen om je gevel te isoleren. Neem dan contact met ons op! Samen bekijken we de vele mogelijkheden voor om jouw gevel te beschermen tegen beschadigingen en vochtproblemen.