Wilt u uw gevel een frisse nieuwe uitstraling geven? Of is uw gevel inmiddels een beetje verouderd of beschadigd en wilt u deze opknappen? Dan kunt u tegenwoordig uit veel verschillende soorten gevelbekleding kiezen, die allemaal hun eigen unieke kenmerken hebben. Zowel crepi als kalei beginnen aan populariteit te winnen, vanwege de brede toepasbaarheid en vele mogelijkheden. In dit artikel bieden wij u meer informatie over deze twee gevelbekledingsmethoden.
Wat zijn crepi en kalei precies en hoe worden ze toegepast?
Kaleien is een zeer oude techniek, die honderden jaren geleden reeds op gevels werd toegepast. Ook nu wordt deze methode dikwijls gebruikt, echter ietwat anders dan men dit eeuwen geleden deed uiteraard.
Kaleien is ontstaan, omdat landbouwers op jaarlijkse basis een laagje kalkverf op hun buitenmuren aanbrachten ter bescherming van de muren. Na enkele jaren was zodoende een dikke laag ontstaan, hetgeen men ook wel het ‘kalei-effect’ noemt. Nu wordt kalei doorgaans in één dikke laag aangebracht, aangezien dit natuurlijk efficiënter is dan meerdere jaren dunne lagen aan te brengen.
Crepi, oftewel buitenpleister, lijkt enigszins op kalei maar de consistentie is anders. Crepi is beschikbaar als minerale crepi, dit wordt van uitsluitend natuurlijke materialen gemaakt.
Tevens kunt u ook opteren voor kunstharscrepi; dit wordt van onder meer siliconen gemaakt. Beide soorten crepi voorzien in een vochtvrije gevel, die bovendien in vele kleuren realiseerbaar is.
De gevel kaleien: informatie en tips
Wanneer uw gevel wordt voorzien van kalei, dan wordt er een laag aangebracht die voornamelijk van kalk is gemaakt. Vroeger was kalei in principe enkel in het wit beschikbaar, maar tegenwoordig kunt u kiezen uit vele bijzondere kleuren die precies passen bij het door u gewenste uiterlijk van uw gevel.
Enkele kenmerken van kalei zijn onder meer:
- Een zachte en herkenbare uitstraling, die past bij zowel moderne panden als historische gebouwen.
- Daarnaast biedt kalei gedegen bescherming tegen allerhande (natte) weersomstandigheden.
De gevel met crepi bezetten: informatie en tips
Crepi komt in principe wat overeen met kalei in de zin dat je er een beschermende laag op de gevel mee aanbrengt. Crepi is zoals eerder aangegeven beschikbaar in twee varianten, daarnaast kunt u ook met crepi veel kanten op qua kleur en afwerking.
Crepi staat met name bekend om de slijtvastheid, zeker wanneer u voor kunstharscrepi kiest. Minerale crepi kan bovendien erg dik worden aangebracht, dit is handig wanneer uw gevel veel oneffenheden vertoont. Deze zijn dan gemakkelijk weg te werken. Ook kunt u met crepi rekenen op een goede waterbestendigheid en een gevel die jarenlang mooi blijft.
→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte
Waar kiest u het beste voor in uw situatie?
Zowel kalei als crepi zijn enorm breed toepasbaar, dit betekent dat vrijwel elke gevel met behulp van één van deze twee methoden kan worden gedaan. Kalei en minerale crepi zijn perfect om grove oneffenheden weg te werken, aangezien deze twee methoden redelijk dik kunnen worden aangebracht.
- Bij kalei zal je echter nog steeds de structuur van de stenen zien, omdat je in principe de stenen gaat “overschilderen”
- Bij crepi krijg je een strakke extra laag omdat er een dikkere pleister over de stenen heen gaat.
- Kunstharscrepi voorziet juist in een zeer dunne maar ook sterke weerbare laag, die uw gevel goed schoon en proper houdt.
Twijfelt u nog over het al dan niet toepassen van crepi? Contacteer dan zeker Fassado, wij komen graag bij u langs om uw gevel te inspecteren.