Kan je zelf crepi op je gevel plaatsen?

Kan je zelf crepi op je gevel plaatsen?
Geschreven op 13 december

Crepi is een populaire manier om de gevel van je woning te renoveren. Het past bij elke woningstijl en is verkrijgbaar in verschillende texturen en kleuren. Maar kan je crepi zelf plaatsen? In dit artikel vertellen we je hoe crepi precies geplaatst wordt. Handige harry’s met pleisterervaring kunnen crepi zelf plaatsen, wie niet onder die categorie valt laat de werken beter over aan een expert.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Crepi: een materiaal vol mogelijkheden

Crepi heeft ontzettend veel voordelen. Eerst en vooral is het een makkelijke manier om het uiterlijk van je woning te vernieuwen. Crepi past bij elke soort woning, zowel moderne als landelijke exemplaren, en is naast het klassieke wit ook in heel wat andere kleuren beschikbaar.

Daarnaast is crepi ook relatief goedkoop én het is uitstekend te combineren met gevelisolatie, wat je jaarlijks honderden euro’s op je energiefactuur kan besparen. Crepi beschermt je gevel ook tegen regenwater en vuil.

Hoe breng je crepi aan?

Heb je al eerder pleister aangebracht? Dan kan je zelf crepi aanbrengen op de buitengevel van je woning. Het is echter geen eenvoudige klus en een meer dan ruime doe-het-zelf-ervaring is meer dan welkom. Het is belangrijk dat de crepi precies en correct aangebracht wordt. Daarom delen we hieronder een stappenplan met je.

De voorbereiding voor het aanbrengen van crepi

De voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook voor het aanbrengen van crepi. Vooraleer je nog maar kan denken aan het plaatsen van crepi, moet de gevel grondig gereinigd worden. Het is belangrijk dat alle mos, algen en ander vuil verwijderd worden. Is de gevel beschadigd? Zie je scheuren en barstjes in de voegen of in de bakstenen? Dan moeten die eerst hersteld worden. Enkel zo kan de crepi zich rechtstreeks aan gevel hechten.

Daarna dek je de ramen en deuren heel precies af. Zo voorkom je dat er spatten crepi op de vensterbanken of op het glas komen.

Plaats isolatieplaten

We raden je sterk aan om crepi te combineren met gevelisolatie. Je kan de gevel makkelijk langs buiten isoleren met isolatieplaten. Dat zal je in de toekomst heel wat geld besparen én je verhoogt het EPC-label en bijgevolg ook de waarde van je woning. De isolatieplaten worden doorgaans met lijm aan de bakstenen gevel bevestigd. Onze experts isoleren ook graag je gevel vooraf. Fout geïnstalleerde isolatie kan koudebruggen en vochtproblemen veroorzaken. Dus een vakman is geen overbodige luxe.

Hoekprofielen en wapeningsnet plaatsen

Daarna plaats je de hoekprofielen en het wapeningsnet. De hoekprofielen zorgen ervoor dat de hoeken van je woning verstevigd worden en de crepi er niet beschadigd kan worden. De profielen vermijden ook dat vocht onder de crepi kan komen. Het wapeningsnet verstevigt de crepi en zorgt ervoor dat het geheel goed samenhangt. Zo komen er later geen scheuren in de crepi.

Kies tussen minerale en synthetische crepi

Daarna kan je de crepi aanbrengen, maar eerst moet je nog beslissen welke soort crepi je wil gebruiken. Enerzijds is er minerale crepi, anderzijds is er synthetische crepi.

Minerale crepi is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit een mengsel van cement, zand en kalk. Het bestaat in alle kleuren en heeft doorgaans een korrelige textuur. Hoe dik die korrels zijn, kan je zelf kiezen. Het grote voordeel van minerale crepi is dat je het in dikke lagen kan aanbrengen, ideaal bij de renovatie van een oude gevel. Het nadeel is dat de minerale crepi water kan opnemen.

Synthetische crepi of kunstharspleister bevat naast cement, zand en kalk ook kunsthars. Dat zorgt ervoor dat de crepi zo goed als waterafstotend is en ook uitstekend bestand is tegen krassen. Dankzij dat waterdichte karakter kunnen er ook geen algen of mossen op de crepi groeien. Daardoor geniet synthetische crepi vaak de voorkeur.

Breng de crepi aan op de gevel

Hoe dan ook, je brengt de crepi steeds zorgvuldig bovenop het wapennet aan. Minerale pleister is eenvoudig aan te brengen. Je brengt slechts één laag aan van 12 tot 15 millimeter dik. Synthetische pleister vergt iets meer precisie. Eerst breng je een basislaag aan, daarna een hechtingslaag en pas daarna een dunne laag synthetische crepi. Zorg ervoor dat alles egaal en overal even dik is aangebracht. Zorg ervoor dat de naden goed afgewerkt worden. De hoeken van de woning en de plekken waar de pleister in contact komt met ramen en deuren verdienen extra aandacht.

Kan iedereen crepi plaatsen?

Crepi plaatsen is niet eenvoudig, zoals je hierboven kan lezen. Er komt heel wat voorbereiding bij kijken en je moet verschillende materialen en gereedschap aankopen. Het is een klus voor specialisten. Ben je niet vertrouwd met pleister of beschik je niet over de juiste werkmaterialen? Dan is het een goed idee om de klus uit te besteden aan een crepi-expert.

Slecht geïnstalleerde crepi kan na verloop van tijd scheuren, losraken en vochtproblemen veroorzaken. Het is dan ook heel belangrijk dat alles volgens de regels gebeurt. Je wil natuurlijk niet dat je nieuwe, witte crepi gevel er na enkele jaren slecht uitziet.

Fassado plaatst crepi op je gevel

Ben je niet erg bedreven met pleister? Dan is het dus beter om het plaatsen van crepi aan een expert over te laten. De specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om je woning in een nieuw crepi-jasje te steken. Uit welk bouwmateriaal je gevel ook bestaat, onze vakmannen kunnen crepi op elke ondergrond aanbrengen. We komen graag langs om alle mogelijkheden voor jouw toekomstige crepi-gevel te bespreken. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan