Is je pleisterwerk in je huis aan vernieuwing toe? Vele handige harry’s willen dan zelf aan de slag, maar dat kan wel eens grondig mislopen. Hoe pak je de renovatie van het pleisterwerk goed aan, welke fouten vermijd je het beste en wat is het verschil als je het laat doen door een expert? Hieronder onze tips.
Tip 1: Check of je bepleistering nog in goede staat is
Is je binnenbepleistering nog van goede kwaliteit? Controleer het door te voelen of de bepleistering droog is (het kan koud aanvoelen, maar dat betekent niet dat het vochtig is). Klop vervolgens op de pleisterlaag. Dit doe je om de hechting te controleren. Hoor je een hol geluid? Dan heb je mogelijks problemen met de bepleistering.
Wrijf ook eens over het oppervlak en check of er poeder afkomt, want dit duidt ook op een slechte staat van de pleister. Druk ten slotte eens met je vingers in het pleisterwerk. Kan je het indrukken? Dan is het niet meer hard genoeg en moet je het renoveren.
Is je pleister niet in orde? Dan zal je het met een hamer en beitel moeten verwijderen om de nieuwe laag te kunnen aanbrengen. Is de laag wel nog oké? Dan mag je de nieuwe pleister over de oude ondergrond aanbrengen.
Tip 2: Breng geen pleister aan onder de waterkering
Dankzij de waterkering kan water zich onmogelijk een weg banen in je muren. Maar je pleister absorbeert water in plaats van het af te stoten. Het is dus logisch dat je niet pleister onder de waterkering. Als je dit wel doet, creëer je een overbrugging waardoor er vocht langs de muren kan omhoogtrekken.
→Pleisterwerken nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte
Tip 3: Gebruik een geschikte ondergrond voor je bepleistering
De oude pleisterlaag moet droog, stabiel en hard zijn voordat je het afwerkt met een nieuwe laag. Ook moet de onderlaag stofvrij en draagkrachtig zijn. Ga eveneens aan de slag met een bijpassende primer vooraleer je begint te pleisteren.
In sommige gevallen is bepleistering niet de beste optie. Bij een zeer onstabiele ondergrond of eentje van mindere kwaliteit kan je beter gebruik maken van een gipsplaat, pleisterdragers of speciale metalen wapeningen.
Tip 4: houd je nieuwe laag zo dun mogelijk
Als je een nieuwe laag gaat pleisteren op jouw bestaande laag, kan die maar beter zo dun mogelijk zijn. Vooral op een golvende, oneffen ondergrond met putjes en bulten is dit een goede optie. Dit doe je door een dunpleister te gebruiken (oftewel spachtelproduct) van zo’n 1 à 3 mm. Als je laag te zwaar is, loop je risico dat de pleister niet meer goed hecht.
Tip 5: Breng een aanvullende waterdichtingslaag aan bovenop je cementering
Cementering is helaas in de meeste gevallen helemaal niet zo waterdicht als gedacht. Het is inderdaad waterwerend, maar dat betekent niet altijd dat het ook waterdicht is. Je inloopdouche moet daarom bijvoorbeeld altijd voorzien zijn van een bijkomende waterdichting.
Tip 6: Steek extra isolatie
Als je toch bezig bent, is het de ideale gelegenheid om een extra isolatie aan te brengen tussen wand en gipskarton. Vooral in oude woningen raden we aan dit te overwegen, in deze woningen is de isolatiewaarde meestal vrij laag.
Tip 7: Laat nat pleisterwerk aanbrengen door een expert
Ga je voor nat pleisterwerk of droge afwerking? Nat pleisterwerk vergt veel vaardigheid en opperste concentratie. Dit is geen snel werkje tussendoor! Ook moet het pleisterwerk erna drogen.
Als je zelf wil pleisteren zonder voorgaande ervaring, zal je merken dat het je in veel gevallen:
- heel wat tijd kost
- en dat het eindresultaat niet zo strak zal zijn als je had gehoopt.
Kortom: bezint eer ge begint en ga niet zomaar de muur van je woonkamer of keuken te lijf als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Misschien is het handiger dat je zelf een minder belangrijke ruimte zoals de berging onder handen neemt, in plaats van kamers die veel esthetische waarde zullen hebben. Geloof ons maar: het laatste wat je wil, is een partner die de eerstvolgende 15 jaar toch niet helemaal tevreden is met het eindresultaat. ;-)
Een specialist inschakelen is dus altijd het overwegen waard voor je pleisterwerken als je echt die superstrakke afwerking wilt. Wij doen trouwens ook kleine pleisterwerken.
Wil je liever een expert aan het werk zetten? Bij Fassado kan je vrijblijvend terecht voor een offerte. Contacteer ons of maak een afspraak.