Isolatie is een investering die je snel terugverdient. Dakisolatie is een must, maar ook gevelisolatie is een uitstekend idee. Tot wel dertig procent van de opgestookte warmte in je woning ontsnapt namelijk via de bakstenen muren. Je kan de spouw opvullen met isolatiemateriaal, maar nog efficiënter is om de gevel te isoleren. Dat kan langs binnen of buiten. Investeer je beter in binnen- of buitenmuurisolatie? We vertellen je het hieronder.
→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
Hoe werkt binnenmuurisolatie?
Binnenmuurisolatie is een efficiënte methode om de thermische prestaties van je woning te verbeteren, maar niet de meest voorkomende. Bij binnenmuurisolatie breng je isolatiemateriaal aan langs de binnenzijde van buitenmuren.
Eerst en vooral worden de binnenmuren grondig gereinigd en eventueel hersteld waar nodig. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal geplaatst, doorgaans isolatiepanelen, samen met een regelwerk om de isolatiepanelen op een stevige manier te kunnen afwerken. Daarop worden dan gipsplaten bevestigd. De nieuwe binnenmuren zullen beter isoleren, wat zorgt voor meer comfort en een lagere energiefactuur.
Hoe werkt buitenmuurisolatie?
Buitenmuurisolatie wordt veel vaker toegepast. Er worden dan isolatiepanelen aangebracht langs de buitenkant van de gevel. Eerst en vooral wordt de gevel geïnspecteerd op eventuele schade of vochtproblemen. De nodige reparaties worden uitgevoerd en de muur wordt grondig gereinigd.
En dan is het tijd voor de isolatie zelf. Isolatiepanelen van bijvoorbeeld EPS of XPS worden aangebracht bovenop de oude gevel. Dat gebeurt doorgaans met lijm. Vervolgens wordt alles stevig verankerd en wordt er een wapeningsnet aangebracht. De afwerkingslaag kies je zelf. Dat kan crepi zijn, een populaire keuze, maar je kan ook voor steenstrips, spuitkurk of nog iets anders gaan. De mogelijkheden zijn legio, we vertellen je er graag meer over.
Wat zijn de voordelen van binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie?
Binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie hebben elk hun specifieke voor- en nadelen. Wat je kiest, hangt af van de bouwstructuur, esthetische voorkeuren en je budget.
Voordelen van binnenmuurisolatie
1. Behoud van buitenaanzicht
Binnenmuurisolatie biedt meer vrijheid op het gebied van esthetiek. Het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnenzijde heeft geen directe invloed op het uiterlijk van de buitenkant van het gebouw. Zo kunnen originele gevels behouden blijven, wat vooral belangrijk is bij historische gebouwen of bouwwerken met veel balkons en tierlantijntjes die je niet wil verliezen.
2. Geen invloed op de buitenruimte
Binnenmuurisolatie heeft geen invloed op de buitenruimte rondom het gebouw. Er zijn geen bouwvergunningen nodig voor werkzaamheden aan de gevel en dus ook geen administratieve rompslomp.
Voordelen van buitenmuurisolatie
1. Energie-efficiënte isolatie
Buitenmuurisolatie is de meest efficiënte manier om je gevel te isoleren. Het warmteverlies wordt geminimaliseerd en dat zal je merken op de maandelijkse energiefactuur.
2. Voorkomt koudebruggen
Het isoleren aan de buitenkant voorkomt koudebruggen. Dat zijn plekken waar de opgewarmde binnenlucht in contact komt met een niet of slecht geïsoleerd deel van de muur. Wanneer je de buitengevel helemaal inpakt met isolatiepanelen, elimineer je dat probleem. Dat is belangrijk om vochtproblemen door condensatie te voorkomen.
3. Bescherming tegen weersinvloeden
Buitenmuurisolatie fungeert als een beschermende laag tegen weersinvloeden, zoals regen, wind en uv-straling. Het beschermt de bouwstructuur en verlengt de levensduur van de gevelmaterialen.
4. Geen verlies van binnenruimte
Het grootste nadeel van binnenmuurisolatie is het feit dat je veel binnenruimte verliest. De isolatielaag neemt al snel tien centimeter weg langs elke muur. Dat resulteert in een behoorlijk ruimteverlies. Buitenmuurisolatie heeft daarentegen geen invloed op de beschikbare binnenruimte.
5. Verbeterde geluidsisolatie
Buitenmuurisolatie kan ook de geluidsisolatie van een gebouw verbeteren. Het geluid wordt beter gedempt van buitenaf. Dat is een extra voordeeltje dat mensen die wonen in drukke zones zeker zullen weten te appreciëren.
6. Gevel in een nieuw jasje
Naast de thermische voordelen biedt buitenmuurisolatie de mogelijkheid om het uiterlijk van je woning te vernieuwen. De nieuwe gevelbekleding zal elk gebouw een eigentijdse uitstraling geven.
Wanneer kies je voor binnenmuurisolatie?
Het isoleren aan de binnenzijde geniet de voorkeur wanneer de buitenkant van je gebouw complex of beschermd is. Heb je vele, kleine ramen, talloze ornamenten en balkonnetjes of woon je in een beschermd pand, dan is muurisolatie langs buiten geen optie. Staat je woning dicht bij de straat of tegen het huis van de buren, dan kunnen er ook mogelijk problemen zijn bij het aanvragen van de vereiste vergunning voor buitenmuurisolatie.
Wanneer kies je voor buitenmuurisolatie?
Buitenmuurisolatie geniet in alle overige situaties de voorkeur. Heeft je woning een relatief eenvoudige gevel of wens je een oudere gevel een eigentijdse upgrade te geven, dan is buitenmuurisolatie de way to go. Buitenmuurisolatie is bijzonder efficiënt en zal het grootste verschil op je energiefactuur maken.
Fassado isoleert de gevel langs binnen- en buitenkant
Of je nu de gevel langs binnen of buiten wil isoleren, Fassado helpt je graag. We werken met professionele apparatuur en doen een beroep op onze jarenlange ervaring en vakkennis om de klus snel te klaren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vrijblijvend advies!