Wat te doen als gevelbepleistering begint te barsten?

Wat te doen als gevelbepleistering begint te barsten?
Geschreven op 17 september

Gevelbepleistering is een populaire keuze voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het biedt niet alleen een strakke en tegelijkertijd karaktervolle look, maar beschermt ook de onderliggende structuur van de woning tegen weersinvloeden. Toch kan er na verloop van tijd schade ontstaan, zoals barsten in de gevelpleister. Maar hoe komen die barsten er? Wat kan je ertegen doen? En hoe kan je ze vermijden?

→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte

Waarom begint gevelbepleistering te barsten?

Gevelbepleistering is van nature een duurzaam en weerbestendig materiaal. Het is waterafstotend en houdt de bakstenen eronder droog. Maar zoals bij elk bouwmateriaal kan er na verloop van tijd slijtage optreden.

Barsten in de gevelpleister kunnen verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste bron van barsten zijn grote temperatuurschommelingen. Bij warm weer zet het materiaal uit, terwijl het bij koud weer krimpt. Die constante bewegingen kunnen na verloop van tijd barsten veroorzaken, vooral als de pleister niet correct is aangebracht. Werd de ondergrond niet voorbereid of werd de pleisterlaag te dun of te dik aangebracht, dan kunnen er bijvoorbeeld scheuren ontstaan. Ook wapening speelt een belangrijke rol.

Na verloop van tijd veroudert gevelpleister ook gewoon. De weersomstandigheden eisen hun tol. Regen, wind, vorst en zonneschijn wisselen elkaar keer op keer af. Dat kan betekenen dat de elastische eigenschappen afnemen, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Dat gebeurt meestal op zwakke punten zoals hoeken, randen en rond ramen en deuren.

Wat zijn de gevolgen van een gebarsten gevelpleister?

Barsten in de gevelbepleistering zijn niet alleen een esthetisch probleem. Ze kunnen ook ernstige gevolgen hebben voor de structuur en duurzaamheid van je woning.

Vochtproblemen

De belangrijkste functie van gevelbepleistering is je huis beschermen tegen vocht. Wanneer er barsten ontstaan, kan water binnendringen en de onderliggende structuur aantasten. Dat kan leiden tot vochtplekken aan de binnenzijde van je woning, schimmelvorming en houtrot, wat op lange termijn kan resulteren in dure reparaties.

Verminderde isolatie

Gebarsten gevelpleister verliest zijn isolerende werking. Daardoor kan warmte gemakkelijker ontsnappen en dat merk je op de energierekening.

Esthetische schade

Naast de technische en structurele problemen die barsten kunnen veroorzaken, hebben ze ook een negatieve invloed op het uiterlijk van je woning. Een gebarsten gevel oogt onverzorgd en kan de waarde van je huis verminderen.

Wat doen als je gevelbepleistering begint te barsten?

Wanneer je merkt dat de gevelbepleistering begint te barsten, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

1. Inspecteer de barsten

Niet alle barsten zijn dezelfde. Kleine haarfijne scheurtjes zijn vaak minder ernstig dan grotere, diepere scheuren. Laat de barsten inspecteren om te bepalen hoe ernstig het probleem is en welke behandeling dus aan de orde is. Dat doe je met een professional die de situatie goed kan beoordelen.

2. Laat de barsten repareren

De barst moet altijd terug opgevuld worden, maar afhankelijk van de omvang en oorzaak van de barsten, kunnen er verschillende herstelmethoden worden toegepast.

  • Kleinere scheuren kunnen vaak eenvoudig worden opgevuld met een geschikt vulmiddel.
  • Grotere scheuren of scheuren veroorzaakt door structurele problemen vereisen mogelijk een grondigere aanpak, zoals het aanbrengen van nieuwe pleisterlagen of zelfs het versterken van de ondergrond.

3. Preventieve maatregelen

Overweeg om preventieve maatregelen te nemen. Na het herstellen van de barsten kan je een waterafstotende coating laten aanbrengen om toekomstige vochtproblemen te voorkomen. Dat is een transparante, vochtwerende laag die verneveld of geborsteld wordt op de gevelbepleistering. Je ziet er niets van, maar het is alsof je gevel plots uit glas zou bestaan. Water druppelt naar beneden en kan niet langer schade aanrichten.

Hoe voorkom je barsten in de gevelbepleistering?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker ook voor barsten in gevelbepleistering. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je met gebarsten pleisterwerk te maken krijgt:

Kies voor kwaliteit

Investeer in hoogwaardige materialen en zorg ervoor dat je gevelbepleistering wordt aangebracht door een ervaren vakman. Goed voorbereid pleisterwerk met de juiste dikte en wapening zal minder snel barsten.

Ook een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en stabiel is voordat de pleister wordt aangebracht en laat de crepi zeker voldoende drogen. Kortom, ga in zee met een professional die weet wat hij doet.

Synthetische crepi

Het is verstandig om voor synthetische crepi te kiezen. Dat type gevelbepleistering barst minder snel dan zijn minerale tegenhanger, de oorspronkelijke crepi. Dankzij die kunsthars is de gevelbepleistering iets flexibeler en kan het dus wat meerekken met de temperatuurschommelingen.

Daardoor barst het minder snel. Bovendien maken die harsen de crepi extra waterdicht en beschermt het dus ook beter tegen regen.

Regelmatig onderhoud

Net zoals bij andere onderdelen van je huis, vereist gevelbepleistering regelmatig onderhoud. Reinig de gevel jaarlijks met niet meer dan water, zeep en een zachte borstel om vuil en algen te verwijderen.

Gebruik geen hogedrukreiniger, want dan kan je de crepi beschadigen. Inspecteer de pleister ook regelmatig op kleine scheurtjes. Die kunnen eenvoudig worden gerepareerd voordat ze groter worden.

Bescherm tegen weersinvloeden

Overweeg het aanbrengen van een waterdichte coating op je gevel om je woning te beschermen tegen vocht en extreme weersomstandigheden. Een hydrofuge kan de levensduur van je gevelbepleistering aanzienlijk verlengen.

Fassado herstelt en voorkomt barsten in je gevelbepleistering

Barsten in gevelbepleistering zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook schade aan de gevel veroorzaken. Een regelmatige onderhoudsbeurt en een preventieve hydrofuge zijn daarom absolute aanraders.

Of je nu te maken hebt met kleine scheurtjes of grotere structurele problemen, Fassado staat klaar om je gevel terug in topconditie te brengen. We bieden op maat gemaakte oplossingen, van het herstellen van bestaande barsten tot het nemen van preventieve maatregelen om toekomstige schade te voorkomen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs