Crepi bestaat in allerhande kleuren en kan op zowat elke woning aangebracht worden. Meestal denken we bij crepi aan een korrelige structuur, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Crepi kan ook zo goed als vlak en egaal zijn, of net extra korrelig. We vertellen je hieronder over de verschillende texturen van crepi.
→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte
Twee soorten crepi met verschillende texturen
We onderscheiden in het algemeen twee soorten crepi. De oorspronkelijke sierpleister is minerale crepi, maar daarnaast is er ook synthetische crepi op de markt. Het verschil zit hem in het bindmiddel.
- Minerale sierpleister is een volledig natuurlijk product, dat wordt gemaakt met kalk, zand en cement. Die soort crepi kan in dikke lagen worden aangebracht op de muur, waardoor het perfect is voor het egaliseren van oneffenheden en het bedekken van beschadigingen.
- Kunstharspleister wordt daarentegen gebonden met kunsthars in plaats van cement. Daardoor is het iets flexibeler en bijgevolg meer krasvast. Het grootste voordeel van kunstharspleister is dat de aangroei van planten en algen zo goed als onmogelijk is, want deze soort crepi is bijzonder waterafstotend. Kunstharscrepi wordt wel in een veel dunnere laag aangebracht, waardoor deze crepi vooral bij nieuwbouwprojecten of bij gevels in goede staat gebruikt wordt. Kunstharscrepi is iets duurder dan minerale crepi.
De verschillende texturen van crepi
Korrelgrootte van crepi bepaalt de textuur
Waarom is dat verschil belangrijk? Omdat het ook de textuur van de crepi bepaalt. Bij zowel minerale crepi als bij kunstharscrepi kan je zelf de korrelgrootte kiezen. Je bepaalt met andere woorden zelf hoeveel textuur de crepi heeft. Maar er zijn verschillen tussen de twee. Een siliconenharspleister kan je kiezen met heel erg kleine korrels.
Wil je een strak, egaal effect, dan kies je dus beter voor een synthetische crepi. Bij minerale crepi kan je ook zelf de korrelgrootte bepalen, al heeft deze crepisoort altijd een ietwat robuust uiterlijk.
Wie helemaal geen textuur in de crepi wil, kan kiezen voor gladpleister. Die is bijzonder fijn en heeft een zo goed als vlak uiterlijk. Ideaal voor moderne projecten.
Crepi wordt aangebracht met verschillende technieken
Verder kan crepi ook op verschillende manieren aangebracht worden. Zo is er bijvoorbeeld fijnpleister, een minerale pleister die vlak afgewerkt wordt met een resultaat vergelijkbaar met een cementering.
Of je kan kiezen voor de borsteltechniek. Daarbij gebruiken we een sierpleister met een fijne korrel, maar we zorgen voor textuur door de crepi met een borstel vorm te geven. Je kan zo een hoogst persoonlijke stijl creëren. Ben je gewonnen voor de betonlook? Ook dat effect kan je met crepi bereiken.
Met dikkere pleisters kunnen we ook voor een driedimensionaal effect zorgen. Wil je de muren en doorleefd landelijk jasje aanmeten? Dan kunnen we een ruige muur nabootsen die je woning flink wat karakter geven.
Kies ook de kleur van de crepi
Weet je welke structuur je de crepi wil geven op jouw woning? Dan is het tijd om te beslissen over de kleur van de crepi. Doorgaans kiest men voor een witte tint, maar er is veel meer mogelijk. Er zijn meer dan 400 kleuren beschikbaar. Een okergele muur? Een grijsblauwe tint? Of een donkerrode muur? Het zijn eveneens populaire crepi kleuren. Het spreekt voor zich dat we kwalitatieve pigmenten gebruiken die UV-bestendig zijn en dus niet zullen verkleuren.
Hoe wordt crepi met verschillende texturen geplaatst?
Vooraleer crepi geplaatst kan worden, moet de oude gevel grondig voorbereid worden. De eerste stap is altijd reinigen. Dat moet op een professionele manier gebeuren zodat al het vuil ook effectief weg is. Indien niet kan de crepi, met welke textuur dan ook, zich niet hechten aan de onderliggende bakstenen. Vuil, mossen en algen kunnen in de weg zitten.
Vervolgens maken we de muur vrij, beschermen we ramen en deuren door ze af te dekken en maken we alles klaar voor de werken. We beginnen met de hoekprofielen, die dienen als geleiders voor de crepi. Het beschermt ook tegen binnendringend vocht. Een wapeningsnet is de volgende stap. Het maakt het mogelijk om de crepi egaal af te werken. Indien er isolatie wordt gebruikt, komt dat onder de wapening terecht.
Pas dan is het tijd voor het echte pleisterwerk. Minerale crepi wordt in een laag aangebracht, bij kunstharspleister zijn dat drie heel dunne lagen, waarvan de eerste een primer is. In deze fase houden we rekening met de korrelgrootte en de eventuele techniek die je gekozen hebt voor jouw crepi. Zo bekomen we de structuur die je wil.
Bij Fassado hebben we crepi met verschillende texturen
Wil je graag crepi aanbrengen op je gevel? Dan moet je niet alleen de kleur, en de eventuele combinatie met gevelisolatie overwegen, maar ook de textuur van de crepi kiezen. Niet zeker welke verschillende texturen crepi op jouw gevel zouden passen? Bij Fassado staan we klaar om je te helpen. We komen graag langs om de verschillende texturen van crepi voor jouw gevel met je te bespreken. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.